top of page

Невеликі фрагменти з історій українців

«…любов – це ще одна важлива цінність, яка пронизує всі аспекти мого життя, вона є тією рушійною силою, яка допомагає знаходити гармонію, дарує сенс у кожному дні…»

 «…робота для мене є справжнім покликанням, я маю можливість допомагати людям…»

 «…моя родина - це моя життєва опора, підтримка, яку я отримую від своїх рідних, формують мою особистість та надають сили для подолання негараздів…»

Це невеликі фрагменти з історій українців, які вже поділилися своєю історією для «Щоденників стійкості».

Коли пробуємо описати в словах те, як долаємо труднощі, легше стає й нам, й тим, хто нас оточує. Правило, що найкращим способом поширювати стійкість є ділитися власним досвідом, дійсно працює.

 Саме про це спецпроєкт «Щоденники стійкості», що реалізується у межах комунікаційної кампанії «Ти як? Стійкість» Всеукраїнської програми ментального здоров'я Ти як? – ініціативи першої леді Олена Зеленська – у партнерстві з Суспільне Мовлення і Українське радіо.


 «Щоденники стійкості» – це онлайн простір для рефлексії на платформі Ти як? за посиланням: https://diary.howareu.com

 Сьогодні, після написання Радіодиктанту національної єдності, кожен мав можливість написати свою історію стійкості та поділитися нею на спеціальній сторінці.

 Долучилася й команда Координаційний центр КМУ / Mental Health UA, зокрема регіональні координатори та консультанти Програми Ти як? в громадах разом зі своїми однодумцями.

 Записування переживань та думок на папері допомагає вивільнити емоційне навантаження, проаналізувати ситуації та знайти конструктивні рішення. Крім того, це забезпечує можливість саморефлексії та спостереження за особистим зростанням, що підтримує внутрішню рівновагу і стійкість.

«Щоденники стійкості» створено, щоб голоси українців лунали і особистісні історії збиралися у загальнонаціональну мозаїку стійкості.

 «Що роблять українці після вкотре безсонної ночі? Ведуть дітей в школу та садочок. Їдуть на роботу. У когось важлива контрольна в університеті. Хтось збирає сьогодні компанію, щоб плести маскувальні сітки на фронт. Історії стійкості українців – серед нас, вони навіть у звичному буденному. І все, що би з нами не відбувалося (хороше чи погане) – важливо осмислювати, виписувати: в прямому сенсі – ручкою на папері. Це ефективна ментальна практика. А ще, якщо своєю історією стійкості поділитися – вона може стати опорою для когось», – зауважила Оксана Збітнєва, керівниця Координаційного центру з психічного здоров'я Кабінету Міністрів України.

 Головне пам'ятати: немає неважливих історій. Діліться усім, що справді надихає: обійми рідних, зустріч із друзями чи кіт, який мешкає у квартирі на першому поверсі й визирає на вулицю, даруючи настрій на весь день.

 Кожна історія стає частиною великої мережі підтримки, адже «Стійкість одного – стійкість мільйонів».


  Саме про це сьогодні писали українці, про те, що саме для них цінно у житті:

«…бути собою - це сила і стійкість, адже тим часом поки хтось обирає ролі чи приміряє маски, щира людина діє…»

«…тепла долонька доньки, що міцно стискає мої пальці, гучний сміх синів, що лунає в хаті, пізньовечірнє «ти як?» від чоловіка на екрані майже розрядженого телефона…»

«…я вірю в силу добрих вчинків, допомагаючи іншим, я відчуваю себе частиною чогось більшого. Співчуття та підтримка можуть змінити життя не лише тих, кому ми допомагаємо, але й наше власне…»

 Відправляти свої історії стійкості на платформу Ти як? можна протягом місяця, до 25 листопада. Десять історій зі щоденників буде обрано та адаптовано у формат коротких аудіорозповідей. Вони прозвучать в ефірі Українського Радіо вже наступного місяця.

 Спецпроєкт «Щоденники стійкості» є частиною тематичної хвилі кампанії, присвяченої одному з п'яти компонентів формули стійкості – корисному мисленню (те, як я мислю і які думки транслюю, впливає на кожного з нас). Практикою корисного мислення є писати про пережите, що українцям і пропонують в «Щоденниках стійкості».


Комунікаційна кампанія «Ти як? Стійкість» реалізується за підтримки проєкту USAID Ukraine - USAID Україна  Розбудова стійкої системи громадського здоров’я, який виконує організація Пакт Pact.

Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб

Comments


bottom of page