top of page

Негативні явища пов’язані зі вживанням наркотиків несуть  велику небезпеку для людства

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я сьогодні понад 29 млн. осіб у світі вживають наркотики. Серед них майже 12 млн – ін’єкційно, а 14% є носіями ВІЛ-інфекції.


Від вживання наркотиків у світі щорічно гине близько 200 тисяч людей.

За статистикою, в Україні майже 500 тис. наркозалежних. При цьому близько 5 тисяч наркозалежних не досягнули ще 18 років.

Негативні явища пов’язані зі вживанням наркотиків несуть  велику небезпеку для людства. Насамперед це суттєво впливає на здоров’я людини, сприяє розвитку соматичних та/або психічних захворювань, є  однією з причин збільшення смертності та інвалідизації населення.

Залежність від психоактивних речовин свідчить не про відсутність сили волі перед такими спокусами, не є проявами поганого виховання – це хронічне захворювання центральної нервової системи.

Вже після першого вживання в мозку можуть статися зміни, що сформують інтенсивний потяг до наркотиків. З часом потреба в наркотичних речовинах стає біологічно зумовленою та вираженою.


Фактори ризику, що можуть впливати на формування залежності:

• біологічні: має значення генотип, стать, етнічна приналежність, наявність супутніх психічних захворювань;

• соціальні: ризик початку вживання наркотиків зростає через прояви фізичного, сексуального та психологічного насильства, постійний стрес, погані стосунки в родині, негативний вплив друзів, економічні та соціальні труднощі;

• еволюційні: генетичні чинники та фактори навколишнього середовища, які взаємодіють на певних критичних етапах в житті людини та впливають на ризик прояву наркозалежності.


При ін’єкційному введенні наркотичних засобів та повторному використанні шприца можливе контактне зараження через кров небезпечними та особливо небезпечними інфекціями від осіб, які хворіють або є переносниками таких інфекцій, як ВІЛ-інфекція, гепатити В, С, Д, сифіліс, герпесвірусні інфекції, вірусні енцефаліти тощо.



Ранні ознаки змін у поведінці підлітків при вживанні наркотичних речовин:

➡ байдужість, втрата інтересу до колишніх захоплень, до навчання, прогули занять в школі;

➡ відхід від колишніх друзів, поява нових, які насторожують батьків;

➡ наростаюча прихованість, прагнення до усамітнення, поява брехливості;

➡ поява  позитивних висловлювань щодо вживання наркотиків;

➡ постійний пошук грошей;

➡ зміна апетиту;

➡ неадекватна поведінка, агресія.


Такі зміни в поведінці підлітка повинні спонукати батьків звернутися по допомогу до сімейного лікаря, який скерує до фахівців, які мають досвід лікування таких залежностей. 

Велике значення у профілактиці наркоманії має організація дозвілля підлітків, створення умов, що забезпечують корисне проведення вільного часу.




Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page