top of page

Обережно – сказ!

30 березня 2023 року відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Львівській ОДА, на якій були розглянуті питання щодо неблагополучної ситуації щодо сказу тварин.

У засіданні прийняли участь члени Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Львівській ОДА, голови надзвичайних протиепізоотичних комісій при районних державних (військових) адміністраціях, представники ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» та Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області, представник прикордонного Карпатського загону та Західного регіонального управління лісового та мисливського господарства.

В ході засідання біло відзначено, що станом на 30.03.2023 року в області зареєстровано 18 лабораторно підтверджених випадків сказу тварин проти 9 у минулому. Впродовж 2022 року в заклади охорони здоров’я з приводу покусів звернулося 2442 особи, з них 50 були покусані тваринами, хворими на сказ. Щеплення проти сказу у минулому року отримали 1422 особи, на що було використано 4050 доз антирабічної (проти сказу) вакцини. А уже у поточному році на вакцинацію проти сказу застосовано понад 500 доз.

За матеріалами обговорення комісією прийняте рішення, яким відповідних служб у межах їх компетенції зобов’язано до виконання наступного:

- Провести позачергові засідання надзвичайних протиепізоотичних комісій при районних державних (військових) адміністраціях з питання профілактики сказу та усунути ризики виникнення зоонозів.

- Провести в повному обсязі профілактичних щеплень домашніх та сільськогосподарських тванин проти сказу.

- Організувати та провести відстріл окремих видів мисливських тварин з метою регулювання щільності популяції лисиць, вовків, єнотовидних собак.

- Забезпечити заходи по відлову безпритульних тварин з метою регулювання їх чисельності, провести їх вакцинацію проти сказу.

- Проводити епідеміологічне розслідування усіх випадків звернення за медичною допомогою осіб, які зазнали покусів, ослинень тваринами, забезпечити контроль своєчасного призначення та проведення курсу антирабічних щеплень.

- Вирішити питання створення центрів антирабічної допомоги на базі кластерних лікарень та розробити клінічні маршрути осіб, які звернулись з приводу покусів або ослинень тваринами.

- Вжити заходів щодо постійної наявності в закладах охорони здоров’я області антирабічних препаратів для імунопрофілактики сказу.


Довідково !

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким ушкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через:

укус;

подряпину та мікроушкодження шкіри;

потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки.


Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі

Якщо вас укусила чи лизнула безпритульна або дика тварина, негайно зверніться до лікаря! Зволікання може коштувати життя!


Симптоми сказу

У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває 1–3 місяці, але може варіюватися від одного тижня до року, залежно від низки факторів:

місця, кількості й глибини укусів (найнебезпечніші укуси в обличчя та голову загалом);

кількості й активності вірусу, що потрапив у рану;

віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів захворювання практично завжди закінчується летально. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.


Симптоми сказу у тварин залежать від стадії захворювання

Початкова стадія (триває до п’яти днів):

наявні сліди від укусів;

гризуть місце укусу;

ласкаві, примхливі, насторожені одночасно;

слабкий апетит;

їдять неїстівне;

слинотеча;

блювота.


Збуджена стадія (2–3 дні):

агресивні;

збуджені;

нападають;

намагаються утекти;

гризуть землю;

їдять неїстівне;

конвульсії;

блювота;

параліч;

косоокість.


Паралітична стадія (2–4 дні):

виснаження;

повний параліч;

смерть.

Лікування сказу


У разі інфікування людини показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини. Таких щеплень має бути п’ять: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й і 28-й дні.

Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків.

Вона ефективна у разі початку курсу не пізніше 14-го дня з моменту укусу чи обслинення. Утім, курс імунізації призначають навіть через кілька місяців після контакту із хворою або ж підозрілою на сказ твариною. Антитіла у людини з’являються тільки на 12–14-й день, а максимальні їхні рівні досягаються лише через 30–40 днів. Імунітет стає дієвим приблизно через два тижні після закінчення курсу вакцинації та залишається таким упродовж року.


Для профілактики сказу необхідно:

регулярно вакцинувати свійських тварин;

уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами.

Стережіться безпритульних, а тим більше диких тварин, які не бояться самі до вас підійти.


Якщо вас укусила тварина негайно зверніться до лікаря!

Коли лікар недоступний, ретельно промийте рану протягом щонайменше 15 хв мильною водою, мийними засобами, дезінфектантами для обробки ран у хірургічній практиці або іншими засобами (70%-м спиртом або 5%-м розчином йоду), що нейтралізують вірус.

Після цього неодмінно зверніться по медичну допомогу.


Обов’язковому щепленню підлягають люди:

яких покусали скажені чи підозрілі на сказ тварини безпосередньо або через одяг навіть за найменших ушкоджень шкіри;

покусані будь-якими дикими тваринами (навіть без підозри на сказ);

подряпані підозрілими на сказ тваринами або в разі забризкування подряпин слиною таких тварин, потрапляння її на слизові оболонки;

які зазнали будь-якого мікроушкодження шкіри під час роботи з хворими на сказ тваринами, патологічним матеріалом або транспортування трупів тварин для дослідження.

Курс профілактичної імунізації призначають людям, які професійно пов’язані з ризиком зараження сказом.


ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»







Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page