top of page

Овочі та фрукти як продукт харчування

Сьогодні Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України розповість про овочі та фрукти як продукт харчування. Різні овочі відрізняються між собою за вмістом корисних харчових речовин, тому важливо щодня споживати їх розмаїття.  Овочі не містять великої кількості калорій (за виключенням крохмальних – картоплі та інших), мають високий вміст харчових волокон, вітамінів, мінералів та біофлавоноїдів.  Цільовий рівень споживання овочів становить понад 300 г на добу або 4-5 порцій, кожна з яких дорівнює 75 г.  Картопля не входить до цієї рекомендованої кількості овочів. Вона є компонентом здорового харчування, але не повинна суттєво замінювати інші овочі, які містять більше харчових волокон.  У дослідженнях, проведених у різних країнах світу, повідомляється про суттєво нижчий рівень споживання овочів чоловіками у порівнянні з жінками. Отже, чоловіки повинні споживати більше різноманітних овочів.  Овочевий сік не можна вважати рівноцінною заміною цільним овочам. Сік містить набагато менше харчових волокон, при однаковій кількості калорій, насичення від споживання соку не є повноцінним.  Рекомендованим рівнем споживання бобових (квасолі, горошку, сочевиці) є близько однієї порції на день, яка дорівнює 75 г сухих бобів. Страви з бобових можливо взаємно замінювати з овочевими гарнірами або злаковими.  Цільовий рівень споживання фруктів та ягід становить 300 г на добу або дві порції по 150 г на день.  Фруктовий сік також не є повноцінною заміною цільним фруктам. Його кількість слід обмежити не більше 200 мл на день.  Морожені, консервовані та сушені овочі, фрукти та ягоди є прийнятною альтернативою свіжим та незначно поступаються останнім за харчовою цінністю

Приклад кількості, що відповідає розміру однієї порції

Овочі 75 г приготовлених зелених овочів 75 г приготовлених помаранчевих овочів 75 г приготовлених, сухих або консервованих бобових та сочевиці 75 г крохмальних овочів – ½ середньої картоплі 75 г листових овочів 75 г або середніх розмірів помідор Фрукти 150 г або середніх розмірів фрукт (яблуко, груша, банан, апельсин) 150 г або два фрукти невеликого розміру (абрикос, слива, ківі) 150 г компоту або консервованих фруктів 30 г сушених фруктів #МиПрацюємоЩобВиБулиЗдорові Львівський Лаб.центр Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України


4 перегляди0 коментарів

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page