top of page

Основні правила та застереження під час грибного сезону

З початку 2024 року у Львівській області захворіло 10 осіб після споживання грибів, без летальних випадків.

Випадки отруєнь реєструвалися у Дрогобицькому районі – 6, Шептицькому районі – 2 та Самбірському районі – 1.

За аналогічний період 2023 року зареєстровано 5 випадків отруєнь грибами, з яких 4 випадки – смертельні, реєструвалися у Самбірському та Шептицькому районах по 2 випадки та 1 – Дрогобицькому районі.

Лише у жовтні поточного року зафіксували 6 випадків отруєнь дикорослими грибами.

З найпоширеніших грибів, які споживали постраждалі були: гливи лісові, сироїжки їстівні, голубінки, рижики, маслюки, чорноголовці, опеньки, синяки, трюфелі, мухомори.

Перші симптоми отруєння проявилися у день вживання або на наступний – після вживання страв з грибів: нудота, блювота, біль у животі, підвищення температури тіла, запаморочення.

Декілька основних правил збирання та споживання грибів:

  • найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;

  • не купуйте гриби на стихійних ринках;

  • збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб — не залишайте його поряд з іншими;

  • не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;

  • не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;

  • не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;

  • не куштуйте сирі гриби;

  • удома ще раз ретельно перевірте гриби, щоб упевнитися, що ви не підібрали отруйний;

  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання;

  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;

  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Звертаємо увагу

 Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

 Обов’язково звертайтеся за кваліфікованою медичною допомогою.

 Не рекомендовано споживати гриби вагітним, жінкам, які годують грудьми та людям старшого віку.

 Не можна вживати страви з грибів дітям до 12 років.

 Знайте і пам’ятайте правила збирання та споживання грибів і доносьте їх до своїх дітей, аби уникнути отруєнь і страшних наслідків для здоров’я та життя!

 Нагадаємо, за повідомленням Міністерство охорони здоров'я України днями на Тернопільщині восьмеро дітей і один дорослий отруїлися грибами. Семеро з дітей – з однієї сім’ї, ще одна – гостювала в родині. З усіх госпіталізованих лише однорічна дитина перебувала у задовільному стані, решта – у важкому.

Двох постраждалих дітей віком 17 років та 3 роки транспортували до міста Львова, п’ятьох – віком 4, 7, 8, 11 та 13 років – до НДСЛ «Охматдит», ще одну дитину перевели до Тернопільської обласної лікарні.

59-річний чоловік у важкому стані доставлений до однієї з міських лікарень.

Нагадуємо, що найбезпечніше – відмовитися від споживання дикорослих грибів. Вживайте ті, що вирощують у промисловий спосіб.

 Якщо ви підозрюєте, що отруїлися грибами:

⇾ Негайно телефонуйте 103 або 112.

Прийміть сорбенти і дотримуйтеся постільного режиму.

 НЕ вживайте алкоголь та будь-яку їжу — це може прискорити всмоктування токсинів у організм. 

Comments


bottom of page