top of page

🕰 Переведення годинників в Україні буде останнім. Зимовий час 2024 року залишиться, і навесні стрілки не будуть переводити на літній час

Щороку переходили на зимовий час в останню неділю жовтня. Цього року це буде 27 жовтня — о 04:00 потрібно перевести стрілки годинників на одну годину назад. Тобто, якщо це було 04:00 то стане 03:00.

Сучасні годинники, смартфони, ноутбуки та інші пристрої переводять стрілки автоматично. Тому переводити вручну доводиться тільки механічні годинники.

Лікарі кажуть, що після переведення стрілок годинника може зрости кількість депресій, підвищення тиску, серцевих нападів, порушень сну, самогубств. Тому слід ретельно підготуватися до останнього переходу на зимовий час.

Ось декілька порад щоб не постраждати від збою «внутрішнього» годинника через переведення стрілок:

    • не вживайте кофеїн за 6 годин до сну (каву, чай);

    • відмовтеся від вживання алкоголю та тютюну, особливо перед сном;

    • не вживайте важку, гостру та солодку їжу за кілька годин перед сном, проте можна зробити легкий перекус;

    • не займайтеся фізичною активністю перед сном, робіть це вдень, а ввечері оберіть легку прогулянку;

    • регулярно провітрюйте кімнату, дотримуйтесь комфортного для себе температурного режиму;

    • забезпечте тишу та зменште освітленість спальні під час сну, за 30 хвилин до сну відмовтесь від перегляду соцмереж, вимкніть телевізор та комп'ютер і взагалі уникайте ввечері емоційного навантаження.

Головне правило повноцінного сну — його регулярність та більш-менш однакова тривалість.

Дорослим віком від 18 років рекомендовано спати не менше ніж 7 годин на добу, дітям 6–12 років — 9–12 годин, 13–18 років — 8–10 годин.

Доцільно за кілька днів до останньої неділі жовтня (27 жовтня 2024 року) почати лягати раніше, ніж звикли. Намагайтесь більше часу проводити на свіжому повітрі, гуляти, пити трав'яний чи зелений чай.

Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб 

Comments


bottom of page