top of page

Переводимо годинник і залишаємось здоровими!!!


2024 року Україна перейде на літній час 31 березня о 03:00 ночі.

Здавалося б, що при переході на літній час ми втрачаємо лише одну годину сну, але навіть це може зашкодити здоров'ю деяких людей.

Переведення годинника одні люди майже не відчувають, інші потребують тиждень-два для адаптації. А для декого втрата години сну може призвести до негативних наслідків, особливо для тих, хто до цього мав хронічний брак сну і не спав рекомендовані 7-9 годин на добу.

Всі ці зміни можливі тому, що наш організм звикає жити за певними ритмами. Вони відповідають за фізичні, психічні та поведінкові процеси, які підтримують наше здоров'я.

Звичайно, наше тіло пристосується до нового графіка за кілька днів, проте самопочуття може погіршитися. Саме тому можна скористатися деякими порадами для полегшення переходу на літній час.

Проаналізуйте свій графік

Якщо ви ведете здоровий спосіб життя і не маєте проблем зі сном, то одна коротка ніч не призведе до серйозних порушень у роботі організму. Однак якщо у вас регулярно немає повноцінного відпочинку, зараз саме час попрацювати над цим. Спробуйте лягати спати щодня в однаковий час, утримайтеся від споживання їжі, кофеїну перед сном та організуйте комфортне місце для сну.

Змінюйте свій графік поступово

Щоб перехід на літній час пройшов спокійніше, спробуйте підготуватися заздалегідь. Щодня відсувайте час відходу до сну на 15 хвилин тому і прокидайтеся на 15 хвилин раніше. Таким чином ви встигнете зрушити свій графік на необхідну годину і не відчуваєте труднощів з переходом.

Перегляньте час вечері

Приймання їжі також підпорядковується певному ритму. Пізня вечеря може ускладнювати засинання, оскільки організм зосереджений на травленні і не може розслабитися. Рекомендується останній раз їсти за 3-4 години до сну, тому спробуйте змістити час своєї вечері, так само як і засинання, на 15 хвилин щодня впродовж тижня.

Вчасно переведіть годинник

Щоб уникнути плутанини з графіком, переведіть свій годинник вперед на одну годину до переходу на літній час - таким чином ви налаштуєтеся і будете готові жити в новий час відразу після пробудження. Це зробити без проблем, адже переведення годинника відбувається у вихідний день.

Почніть день із сонячного світла

Важливим зранку є отримання сонячного світла, тому, хоч і деякий дискомфорт після переведення часу неминучий, ви можете використовувати сонце для налаштування власного біологічного годинника.

Намагайтеся зранку уникати синього світла, що випромінюється гаджетами.

Після пробудження спробуйте отримати природне сонячне проміння на свіжому повітрі або навіть через вікно.

При переході на літній час можливе нетривале загострення хронічних захворювань або погіршення загального самопочуття, тому слід допомогти організму адаптуватися.

Скористайтеся простими порадами – і переведення годинника не буде таким відчутним і обтяжливим.


Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page