top of page

Пластик є дуже небезпечним для нашого здоров’я при його неправильному використанні

Вироби з пластику заполонили все наше довкілля. Ми вже навіть не уявляємо свій побут без поліетиленових пакетів, сумок, обгорток тощо.

Велика частка пластмасових залишків припадає на поліетиленові пакети. Основна небезпека таких пакетів полягає у складності їх утилізації, оскільки поліетилен отримують із нафти — невідновлювального природного джерела.

У ґрунті він розкладається не менше 200 років, а під час знищення спалюванням виділяє небезпечні токсичні речовини.

Час від часу екологи нагадують про шкоду від пластику. Тоді ми починаємо шукати альтернативу.

Що ж може стати такою альтернативою?

Корисніше один раз придбати екоторбинку, з якою можна буде регулярно ходити за покупками. Вона і міцніша, і прослужить довше, і не надто шкодить екології.

Знову стають популярними плетені сумки-сіточки, завдяки тому, що відмінно підходять для перенесення продуктів і товарів. Сьогодні сіточка — не тільки екологічна альтернатива пакетам, але й модний тренд.


 Можна використовувати і найпростіший варіант упакування: паперові пакети, обгортковий папір. Це екологічно чистий і безпечний продукт, який швидко перегниває на звалищі й не завдає шкоди природі. До речі, оригінальне пакування для подарунків можна робити з крафт-паперу.

 Екологічною заміною пластиковим пакетам можуть стати тканинні мішечки, які чудово підійдуть для сипучих продуктів (борошно, крупи, цукор). Вони набагато міцніші та надійніші за поліетиленові пакети та прослужать дуже довго.

 Дуже естетично виглядають і відносно практичні у застосуванні корзинки з лози.

Можливе також використання біорозкладних пакетів. На жаль, їх масове виробництво в Україні поки не налагоджено.

 Пластик є дуже небезпечним для нашого здоров’я при його неправильному використанні. Тому бажано повернутися до використання безпечних матеріалів: кераміки, натуральних природних тканин, скла, металу. Всі вони не є шкідливими та піддаються переробленню.

 У повсякденному побуті:

обирайте продукти в екологічній упаковці. Наприклад, хліб, морозиво, цукор або соду, які продаються у паперовій упаковці;

купляйте олію, майонез, молочні продукти, дитяче харчування, які продають у скляних ємностях; а оливки, консерви, напої, згущене молоко або ікру – у металевій тарі;

не зберігайте в полімерній упаковці хліб і хлібобулочні вироби. Їх бажано поміщати в натуральні матеріали – бавовняну, лляну тканину, папір або в дерев’яну чи металеву хлібницю. Так само зберігайте і фрукти, овочі, деякі інші продукти;

не купуйте воду в пластикових пляшках. Якщо є звичка носити воду з собою, то – купіть спеціальну пляшку або термочашку. Вони й виглядають красивіше і не несуть небезпеки.

На щастя, прогрес не стоїть на місці. Вчені щодня працюють над тим, щоб знайти нові, безпечні для природи, матеріали.



Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page