top of page

Посттравматичне зростання - що це?

Концепція посттравматичного зростання (ПТЗ) була розроблена в середині 1990-х років психологами, докторами філософії Річардом Тедескі та Лоуренсом Калхуном, і визначається як «позитивні психологічні зміни, що виникають у результаті боротьби з травмою або дуже складними (кризовими) ситуаціями».

Згідно з теорією посттравматичного зростання, людина, опрацьовуючи травму, може виробити інше бачення світу з новим уявленням про себе та світ, а отже, змінитися у кращу сторону.

Хто може відчути посттравматичне зростання

Вважається, що ПТЗ можуть мати 50-75% людей, які пережили травматичну подію.

ПТЗ характерне частіше серед людей, які є більш екстравертними та відкритими до нового досвіду, а також мають соціальну підтримку та можуть говорити про свою травму з іншими. Це пояснюється тим, що люди, які є більш відкритими, схильні переглядати свої системи переконань, а екстраверти, активніше реагують на травму та шукають зв’язки з іншими.

Згідно з даними Американської психологічної асоціації, ПТЗ:

• зустрічається частіше серед жінок, ніж чоловіків (хоча різниця відносно невелика).

• у молоді більше шансів мати ПТЗ, оскільки вони можуть бути більш відкритими до змін.

Розрізняють 5 основних вимірів посттравматичного зростання:

  • Відчуття більшої особистої сили

Якщо людина подолала поточні труднощі, то це додає їй віри у власну спроможність надалі впоратися з чим завгодно.

  • Цінність щоденного життя

Звичайні буденні речі, які раніше могли сприйматися як належне, зараз приймаються як щось цінне і важливе.

  • Поява нових можливостей

Можливо, є щось, що людина не зможе більше робити через травму, але можуть з'явитися нові можливості чи перспективи, про які вона раніше й не підозрювала.

  • Зміна взаємостосунків

Близькі стосунки стають глибшими, у них проявляється більше емпатії, співпереживання та співчуття.

  • Духовні, екзистенційні зміни

Людина починає ставити собі питання, над якими раніше не думала, як-от: «Навіщо жити, зважаючи на те, що сталося?», «У чому сенс життя?», «Що є цінним у моєму житті?», «Яке моє призначення в житті?»

Для оцінки ПТЗ використовують скринінг на посттравматичне зростання (PTGI), який визначає наявність змін у п’яти ключових вимірах ПТЗ

Чи можна викликати ПТЗ

ПТЗ не означає відсутність посттравматичного стресового розладу (ПТСР), вони можуть існувати одночасно.

Існують дослідження, що посттравматичне зростання проявляється більш виражено у людей, у яких були важчі прояви ПТСР. ПТЗ є як результатом, так і процесом. Його неможливо викликати в іншої людини. Утім, про нього можна розповісти, і людина, яка знає про цей феномен, ймовірніше зможе його пережити, оскільки вона буде знати, що травма може мати кілька варіантів розвитку.

 Науковці, які викристалізували поняття ПТЗ, говорять про важливість бути “досвідченим супутником” (expert companion), тобто людиною, яка супроводжуватиме і підтримуватиме особу, яка проходить власний шлях зростання.

 Ця підтримка може проявлятися як спільній участі у практиках саморегуляції, так і бути уважним слухачем історій, про які людина, яка проходить шлях зцілення, може захотіти розказати.


Відділ на залізничному транспорті ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ»

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page