top of page

Правець — небезпечна інфекційна хвороба

Правець — небезпечна інфекційна хвороба, яка вражає нервову систему і викликає сильні болісні м'язові спазми (судоми). Навіть при отриманні медичної допомоги, ризик смерті від правця може досягати 80%.

Збудником правця є бактерія Clostridium tetani, яка потрапляє в організм через рани, подряпини, порізи, опіки, укуси тварин. Також правець можна отримати через нестерильне обладнання для пірсингу, татуювань чи ін’єкцій або через травмування гострими предметами чи уламками деревини. Правець не передається від людини до людини, а обробка рани антисептиками не вбиває цю бактерію.


За період з початку 2022 року до середини 2024 року в Україні було зафіксовано 21 випадок правця. З них 5 випадків — поміж дітей.

Починаючи з 2019 року до липня 2024 року, у Львівській області зареєстровано 8 випадків правця. З них п'ятеро - діти!

У 2023 році був зафіксований летальний випадок. Внаслідок ускладнень правця помер 67-річний мешканець області. В усіх випадках у людей були або відсутні щеплення проти правця, або вакцинація була з порушенням Календаря щеплень.


Останній випадок правця зареєстрований на Львівщині понад місяць тому. 12-річна дівчинка досі перебуває у лікарні, де отримує усе належне лікування. За її життя борються лікарі.

👇 Симптоми

Перші симптоми правця можуть з'явитися через 3–21 день після зараження:

- важкість при відкритті рота та розмові;

- інколи підвищення температури до 38°C і вище;

- надмірне потовиділення;

- прискорене серцебиття;

- судоми м'язів.

🔺 За перших ознак правця необхідно негайно звернутися до лікаря. Зволікання з належним лікуванням майже завжди закінчується смертю.

👇 Як запобігти хворобі

Вакцинація — найкращий спосіб запобігання правцю. В Україні доступна вакцина, яка захищає одразу від трьох хвороб: дифтерії, правця та кашлюку (для дітей).

Для дорослих — вакцина захищає від дифтерії та правця. Вона безоплатна та включена до Національного календаря профілактичних щеплень. Щоб вакцинуватися, треба звернутися до сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

👇 Коли потрібно вакцинуватися

Щеплення проти правця починається у грудному віці: перші три дози вакцини АКДП вводять у 2, 4 і 6 місяців. Перша ревакцинація проводиться у 18 місяців, а наступні ревакцинації здійснюються в 6 і 16 років, з подальшим повторенням кожні 10 років у дорослому віці.

🔺 Якщо дитина або доросла людина пропустила щеплення

Якщо дитина пропустила свої перші щеплення, все одно необхідно пройти вакцинацію.

Ваш сімейний лікар пояснить, як саме надолужити пропущені дози. Порядок вакцинації може відрізнятися для дітей до і після 7 років, але якщо правильно дотримуватися графіку, вакцина забезпечує надійний захист.

👉 Якщо доросла людина не впевнена, чи отримувала вакцину, то все одно треба отримати щеплення. Для цього потрібно звернутися до сімейного лікаря, який допоможе скласти індивідуальний графік безоплатної вакцинації. Через 7 місяців після її початку ви будете мати всі 3 дози первинного вакцинального комплексу.

👇 Що робити, якщо ви контактували з хворим на правець

Правець не передається від людини до людини, тому контактувати з хворим безпечно.

👇 Лікування

У разі отримання травми зверніться до травмпункту, приймального покою багатопрофільної лікарні або до свого сімейного лікаря, який скоординує ваші подальші дії. У випадку отримання значної травми чи опіку зверніться по медичну допомогу за номером 103 або 112.

Залежно від того, коли ви востаннє були вакциновані від правця, лікар вибере перелік медпрепаратів, які необхідно використати для екстреної профілактики.

ℹ️ З 1 серпня в Україні триває кампанія з додаткової імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця для тих, хто пропустив планові щеплення у попередні роки. Всі щеплення за Національним календарем є безоплатними.

Якщо не пам’ятаєте, чи були вакциновані, зверніться до сімейного лікаря, який складе індивідуальний графік вакцинації з урахуванням мінімальних інтервалів.


1 перегляд0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Komentáře


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page