top of page

Про випадок ботулізму

До Львівської обласної інфекційної лікарні 3-го червня госпіталізували мешканців із Дрогобиччини з підозрою на ботулізм.

33-річний чоловік та 34-річна дружина з Дрогобиччини ще 27-го травня скуштували м'ясну консерву власного приготування. Вже наступного дня у жінки почало боліти горло, тоді подумали про застуду. Аж на сьому добу хворі звернулися по медичну допомогу: спершу – до місцевої амбулаторії, згодом – до однієї з районних лікарень Дрогобиччини. Скаржилися на порушення зору, сухість в роті, розлади ковтання, інші прояви харчової токсикоінфекції.

За словами лікарів, стан у пацієнтів середньої важкості. Їм надається спеціалізована медична допомога.




















Ірина Куліш, завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб, розповідає:

 "У 2024 році ми фіксували такі випадки ботулізму у Львівській області:

  • випадок з двома постраждалими. У січні з ботулізмом до лікарні потрапили 2 мешканців Золочівського району: 80-річний батько і його 44-річна донька. Обоє їли тушкованку з яловичини власного приготування.

  • випадок з однією хворою. У квітні до реанімації із захворюванням потрапила 52-річна мешканка Самбірщини.

  • випадок ботулізму з двома хворими зареєстровано 3-го червня. 33-річний чоловік та 34-річна дружина із Дрогобиччини споживали м'ясну консерву домашнього приготування з яловичини".


Ботулізм – це гостра інфекційна хвороба. Якщо вчасно не звернутися за допомогою, захворювання може призвести до смерті.

Основними симптомами ботулізму є порушення зору, відчуття "сітки" перед очима, відчуття сухості в роті, розлад мовлення, ковтання.

Збудник ботулізму найчастіше міститься в домашніх консервах (м’ясних, рибних, грибних та овочевих), а також може міститися у в’яленій рибі.

Уникайте придбання соленої та в'явленої риби в місцях несанкціонованої торгівлі.

Пам'ятайте, що безпечна консервація можлива лише при використанні автоклавів!

Перед вживанням м'ясних консервів варто забезпечити термічну обробку (проварити, просмажити чи помістити у духову шафу).

Минулого року на Львівщині зафіксували один випадок ботулізму.


Ірина Куліш 

Nataliya Ivanchenko Timko

Yorumlar


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page