top of page

Про вміст трансжирів в улюблених смаколиках

Взимку чимало людей полюбляють солодке. Та й під час святкувань на столах українців чимало випічки.  

Проте варто знати про ризики для здоров'я, які можуть нести трансжири.  



Трансжири — це різновид ненасичених, так званих шкідливих, жирів, які містяться у запечених і смажених продуктах, промисловій випічці, закусках, кулінарних жирах та інших перероблених продуктах.

На жаль, у смачненькій випічці може бути великий вміст трансжирів. Їх багато в тортах, печиві, бісквітах, кулінарних маслах і спредах.  

Трансжири, що містяться в печиві, кексах і оброблених продуктах, можуть негативно позначатися на якості пам'яті.

За даними ВООЗ, щороку півмільйона людей у світі помирають від серцево-судинних хвороб, спричинених надмірним споживанням трансжирів. Вживання трансжирів може викликати ішемічну хворобу серця, підвищує рівень «поганого» холестерину та знижує рівень "хорошого", може викликати ожиріння, рак, цукровий діабет, розлади імунної системи.

Всі продукти на основі маргарину містять велику кількість трансжирів. Також цей інгредієнт допомагає зберегти вид печива привабливим, пирога – з золотистим відливом, а крему магазинного торта тримати добру форму. Корисність від таких десертів сумнівна.


 Обов’язково перед тим, як придбати кондитерські вироби, вивчіть етикетку.


У складі продукту трансжири зазвичай зазначаються, як кулінарний, гідрогенізований, сатурований, модифікований, рослинний, комбінований, фритюрний жир або маргарин.

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, організм людини повинен отримувати не більше ніж 2-3 г трансжирів на добу. Цю норму легко перевищити, вживаючи лише натуральну тваринну їжу, яка також містить трансжири.

А якщо споживати ще й заборонені куплені продукти, то норма буде перевищена у кілька десятків разів.

ВООЗ розробила та підтримує впровадження плану дій REPLACE щодо відмови від трансжирів у всьому світі та закликає уряди держав світу вилучити промислові трансжири з харчових продуктів до кінця 2023 року.

Тому вилучення трансжирів з харчових продуктів може врятувати життя цілим поколінням українців.


Підготувала: Ольга Гуща — фахівець громадського здоров'я Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб


4 перегляди0 коментарів

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page