top of page

Про моніторингові дослідження питної води у червні 2024 року

Державною установою “Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” у червні 2024 року продовжувалося проведення  моніторингових  лабораторних досліджень питної води централізованого водопостачання населення області відповідно до затвердженого Плану моніторингу, затвердженого головою Львівської ОВА.

У червні виконані лабораторні дослідження проб води відібраної із 128 контрольних точок централізованих водопроводів міст і селищ області, зокрема, в м. Львові. Дослідження проводились на окремі специфічні санітарно-хімічні та мікробіологічні показники, зокрема, органолептичні показники, залізо, жорсткість, нітрати, аміак, залишкові вільний і зв’язаний хлор та інші.

У м. Львові проводилися  моніторингові дослідження питної води із 24 контрольних точок, зокрема, міст Винники, селищ Брюховичі та Рудно.

Всього у червні було досліджено 238 проб  води.

Відхилення якісних показників у воді досліджених в червні, згідно плану, 2 поверхневих водозаборів області для міст Борислава та Мостиська, не відмічалися.

За результатами досліджень були виявлені наступні невідповідності нормативних вимог ДСанПіН 2.2.4.171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною»:

- в пробах води  з 7 контрольних точок в обласному центрі –  вул. Мечнікова, 10 загальної жорсткості та заліза, відповідно,  в 1,1 та 2,8 разів, у воді виявлені загальні колі формні бактерії та перевищене загальне мікробне число в 1,8 разів,   вул. Китайська, 12 - загальної жорсткості та заліза, відповідно,  в 1,3 та 1,3 разів,  вул. Пасічна, 98а-б - загальної жорсткості в 1,2 рази та заліза в 1,6 разів, вул. Дж. Вашингтона, 13 - загальної жорсткості та заліза, відповідно,  в 1,2 та 1,5 разів, вул. Кос-Анатольського, 10 – заліза в 1,7 разів,  м. Винники, вул. Галицька, 111 – загальної жорсткості в 1,2 рази.

Також згідно результатів моніторингових лабораторних досліджень були виявлені відхилення якості води з перевищенням:

в м. Жидачів - концентрації загальної жорсткості у двох точках контролю, вул. Я.Мудрого, 29 та РЧВ вул. Зелена, 38 у 1,4 рази, що аналогічно ситуації, яка була виявлена у попередні місяці;

- в сел. Щирець і с.Семенівка загальної жорсткості у 1, 4 рази, що аналогічно ситуації, яка була виявлена у минулі місяці;

- в м. Перемишляни (ВНС) загальної жорсткості в 1,3 разів, що аналогічно ситуації, яка була виявлена в минулі місяці;

- в м. В.Мости у контрольній точці – вул. Львівська, 25 перевищення ГДК заліза у 5,9 разів, забарвленості у 1,1 рази, амонію в 2,4 рази та спостерігалося бактеріальне забруднення внаслідок виявлені у воді загальних колі форм (28 КУО/100см3), що не допускається.

Також були виявлені відхилення якості водопровідних вод в 6 пробах на об’єктах Львівської залізниці в контрольних тогчках на вулицях Курмоновича і Рудненській, де виявлялись перевищення жорсткості у 1,2-1,3 разів, на станції Суховоля – перевищення концентрації заліза в 1,3 разів, аміаку в 2,9 разів, виявлене бактеріальне забруднення води (досліджені ЗКФ), на станції Дубляни  - перевищення концентрації  аміаку в 3 рази, виявлене бактеріальне забруднення води (досліджені ЗКФ та Ешерихія колі) та станції Старий Самбір, де у воді жорсткість перевищує норматив у 1,4 рази.


Comentarios


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page