top of page

Про небезпеку поліомієліту має знати кожен. Єдиний захист – вакцинація.


Фахівці ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ України» сьогодні у Всесвітній день боротьби з поліомієлітом говорили про це з медиками, пацієнтами та відвідувачами амбулаторії сімейної медицини КНП «1-а міська поліклініка м. Львова», поліклінічного відділення КНП «Львівське ТМО 2» ВП «4-а Лікарня» та КНП ЛОР «Львівська обласна інфекційна лікарня».


Поліомієліт — це високоінфекційне захворювання, яке спричиняє поліовірус. Збудник поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше - інфіковані руки, воду та їжу.


У 70% випадків захворювання протікає безсимптомно. Проте його носій становить небезпеку для інших людей зі слабшим імунітетом.


У 25% випадків поліо має симптоми, що нагадують грип (гарячка, головний біль, нудота, біль у животі).


Поліовірус може спричинити повний параліч, що може розвинутися за кілька годин та призвести до постійної інвалідності та смерті.


2–10 % людей, які страждають паралічем від поліовірусної інфекції, помирають, оскільки вірус вражає дихальні м’язи.


Після одужання може розвиватися пост-поліомієлітний синдром: діти, які, здається, повністю вилікувалися, можуть відчувати нові м’язові болі, слабкість або параліч у дорослому віці, через десятки років після первинного захворювання.


Єдиний спосіб убезпечитися від наслідків хвороби - це вакцинація, оскільки специфічного лікування не існує.


Згідно з Календарем профілактичних щеплень України, дітей вакцинують у 2, 4, 6, 18 місяців, у 6 та 14 років. Після вакцинації імунітет до поліомієліту зберігається до кінця життя.


Якщо Ваша дитина не щеплена - зателефонуйте своєму сімейному лікарю або педіатру та заплануйте проведення щеплень проти поліомієліту!!! Це збереже здоров’я та життя Вашій дитині!


















Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page