top of page

Про улюблений напій - каву

Сьогодні говоримо про улюблений напій Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України. За статистикою, у світі щодня випивають 2,5 мільярда чашок кави. Історія кави як напою налічує тисячі років. Кава містить чимало корисних речовин: калій, магній, кальцій, фосфор, вітаміни, органічні кислоти і кофеїн. Всім відомі її підбадьорливі властивості. Пояснюється вона тим, що кофеїн – психостимулятор. Коли ми п’ємо каву, кофеїн надходить в мозок, де блокує нейромедіатор аденозин.

Аденозин бере участь в передачі енергії, пригнічує бадьорість і стимулює сон. Концентрація аденозину в організмі збільшується з кожною годиною без сну, викликаючи сонливість. Коли аденозин блокується, збільшується концентрація інших нейромедіаторів, таких як норадреналін і дофамін. Це і дає тонізуючий ефект.

Багато досліджень підтверджують, що кава покращує пам’ять, настрій, швидкість реакції, увагу і когнітивні функції. Тож кава і справді бадьорить і робить нас розумнішими.Коли кофеїн стимулює нервову систему, вона відправляє сигнали іншим частинам організму. Жирові клітини отримують сигнал розщеплювати жирові відкладення.

Крім того, кофеїн збільшує рівень адреналіну в крові, який готує організм до інтенсивних фізичних навантажень. Кофеїн підвищує вироблення дофаміну – нейромедіатора, відповідального за рух, пам’ять і мислення. Ще дофамін пов’язаний з відчуттям задоволення. Тому кава допомагає боротися з депресією. Також, є дослідження, які підтверджують, що регулярне споживання кави знижує ризик хвороби Альцгеймера та цукрового діабету 2-го типу.

Але! Не переборщіть! Дорослій людині рекомендується вживати не більше 400 мг кофеїну в день. Кава середньої міцності без молока містить приблизно 100 мг кофеїну. Тому денною нормою вважається 3-5 чашок напою в залежності від міцності. Розчинна і необсмажена кава вважаються менш міцними.


6 переглядів0 коментарів

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page