top of page

Після свят - 7 порад

Саме після різдвяно-новорічних свят в інфекційних відділеннях, на жаль, більшає пацієнтів, зокрема, серед них і чимало дітей.

Це стається через збільшення кількості харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій, пов'язаних з вживанням неякісної харчової продукції.

Що роботи, аби уникнути харчового отруєння:

не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні, особливо за відсутності холодильника;

 у холодильнику зберігайте страви і продукти в окремих ємностях із кришками, із дотриманням правил так званого "товарного сусідства" (важливо уникати, щоб поруч були сира продукція та готові страви).

Готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2-х годин (особливо салати) при температурі 2-6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь, її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити тощо. Не підлягають зберіганню готові заправлені страви, заправляти їх необхідно перед вживанням.

Не допускайте споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості.

Особливо небезпечним є ботулізм, що виникає при вживанні продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), вироблені бактеріями ботулізму.

На свята причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше – овочів, особливо гриби.

Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування.


Тому: 

не їжте консерви з бомбажом або при підозрі псування;

не купуйте копчену, солену та в'ялену рибу на стихійних ринках, іншу продукцію, яка була виготовлена в домашніх умовах;

купуючи сушену та в'ялену рибу промислового виробництва, навіть у закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності.


 Ретельно підходьте до вибору харчових продуктів.

У торговельних мережах проводяться акції з великими знижками на харчові продукти, які не розпродались на свята, що дуже приваблює покупців. Саме у цей період більшість продавців намагається розпродати продукцію, термін реалізації якої спливає.

Тому уважно перевіряйте термін придатності харчових продуктів, наявність стікерів, цілісність пакування, зовнішній вигляд.

Пам’ятайте, кожен покупець має право вимагати від продавця документи, що підтверджують якість та безпеку харчових продуктів.

Ретельно перевіряйте умови доставки готової їжі, щоб в одній сумці не доставляли до вас, наприклад, «суші» та засіб для боротьби з комахами.

Якщо замовляєте доставку готової їжі, краще користуватися послугами перевіреного виробника.

Регулярно періть рушники, ганчірки, серветки та скатертини, дайте їм добре висохнути перед тим, як будете використовувати знову. Брудні вологі тканини – ідеальне місце для розмноження мікробів. На кухні краще використовувати паперові одноразові рушники.

Не викидайте залишки продуктів, які могли стати причиною отруєння. Результати проведених лабораторних досліджень їжі, яку ви вживали, допоможуть лікарям швидко провести діагностику та призначити відповідне лікування.


Пам’ятайте: попередити харчові отруєння значно легше, ніж їх лікувати! 


10 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page