top of page

Сказ. Що про цю хворобу потрібно знати

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людей, спричинене вірусом сказу ( Rabies virus). Вірус викликає важке ураження центральної нервової системи. Це єдина хвороба, яка не лікується!


Як передається вірус?


Людина може заразитися від хворої на сказ тварини після укусу чи ослинення. Особливо небезпечним є потрапляння зараженої вірусом слини на відкриті рани, подряпини та слизові оболонки. При цьому, вірус може жити в організмі без проявів хвороби декілька місяці, і навіть рік і більше.




Хвороба перебігає у декілька стадій

Перша стадія – провісники На цій стадії рубець, який залишився від укусу, починає турбувати: червоніє, свербить, болить, сіпається. Може хвилювати безпричинна тривога, порушуватися сон, боліти голова, з’являтися підвищена чутливість до яскравого світла та гучних звуків. Людина може уникати спілкування або стати відлюдкуватою та грубою.


Друга – збудження Настає через 1-3 дні від початку хвороби. Людина стає неспокійною, пришвидшується серцебиття. Мучить спрага, але людина не може пити через рефлекторне скорочення м’язів горлянки і гортані – з’являється страх води. Навіть звук води або згадка про неї може викликати цей симптом!!

Далі виникають судоми, що можуть починатися навіть через рух повітря, гучні звуки та яскраве світло. На цій стадії часто зустрічається лихоманка – температура тіла підвищується до 40-41°C. З’являються галюцинації, марення та почуття страху. Людина стає агресивною, підвищується слиновиділення.


Третя – параліч Через 3-4 дні настає стадія паралічів. Людина заспокоюється, але з’являються судоми м’язів очей, нижніх кінцівок, а також виличних м’язів (“відвисла щелепа”). Настає параліч дихальних м’язів, а через це – смерть. Болісна і неминуча.


Лікування від сказу не існує! Якщо з’явилися симптоми, то результат зумовлений – він завжди летальний.


Єдиний спосіб не захворіти – це вакцинація проти сказу!

Щеплення від сказу – це внутрішньом'язова ін’єкція за таким графіком:


1-ша доза – день 0 (день, коли стався інцидент) 2-га доза – день 3 3-тя доза – день 7 4-та доза – день 14 5-та доза – день 28


Жодних «40 уколів в живіт» не існує!



Завдяки Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні на Львівщину надійшло 1120 доз вакцини для профілактики сказу та 19 флаконів імуноглобуліну від цієї хвороби. Усі вони передані у заклади охорони здоров’я області.


Як захиститися від сказу?

Найпростіший захист – уникнення контакту з невідомими тваринами. Не чіпайте їх і, за можливості, уникайте зон, де вони можуть мешкати. У таких випадках, на жаль, слідкувати за станом здоров’я тварини неможливо. Як і визначити, чи вона інфікована вірусом сказу.

Варто навчити дітей не чіпати безпритульних тварин – навіть, якщо це котик, якого всі знають у вашому дворі.

Якщо маєте домашніх улюбленців, обов’язково вакцинуйте їх за графіком щеплень.

Якщо ослинила або вкусила невідома тварина, навіть білочка чи їжачок в парку, зверніться до медичних працівників, які скоординують подальшу медичну допомогу


Олег КОГУТ – завідувач санітарно-карантинного відділу Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page