Червневі зливи створили чудові умови для росту грибів — високу температуру й вологість. Збирати їх приємно, готувати легко, а їсти смачно. Та не все так просто
Річ у тім, що навіть їстівні гриби слід уживати обачно. Вони вважаються відносно «важкою» їжею, бо містять хітин і азотисті речовини, які не перетравлюються. Люди, надто чутливі до грибних білків, мусять бути особливо обережними. Також є ризик отруєння їстівними грибами внаслідок неправильного зберігання грибів та страв із них.
Та найгірше все ж те, що сотні людей потрапляють до лікарень, ба навіть гинуть, щороку через отруєння грибами. Гриб, яким труяться найчастіше, — бліда поганка, бо її плутають з печерицями чи сироїжками. Бліда поганка настільки отруйна, що небезпеку становить навіть крихітна її часточка. Та не лише бліда поганка становить небезпеку. В українських лісах росте багато інших видів отруйних грибів.
Щоб допомогти вам уникнути небезпеки, ми підготували пам’ятку про отруйні гриби. Посилання на неї ви знайдете в першому ж коментарі.
А для початку почитайте правила збору грибів:
➡ Збирайте лише добре відомі вам гриби. Дотримуйтесь головного правила грибника: «не впевнений – не бери»;
➡ Будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);
➡ Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте;
➡ Не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;
➡ Не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, у забруднених місцях – гриби добре всотують і накопичують шкідливі речовини.
Як готувати та їсти гриби:
➡ Гриби слід готувати протягом доби з моменту збору;
➡ Готуючи страви зі свіжих грибів, дотримуйтесь відповідної технології: промивайте гриби та термічно обробляйте;
➡ Через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби — відносно «важка» їжа.
Кому слід обмежити вживання грибів:
➡ діти;
➡ вагітні;
➡ літні люди;
➡ ослаблені люди;
➡ люди з проблемами травної системи.
СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ
Грибні токсини доволі розмаїті та діяти можуть по-різному: вражати травну систему, печінку, нирки, нервову систему тощо.
Перші симптоми отруєння виникають протягом декількох годин, але можуть з’явитись і через кілька діб або навіть тижнів, коли грибні токсини вразять внутрішні органи.
Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:
➡ різкий біль у животі;
➡ головний біль;
➡ підвищення температури тіла;
➡ галюцинації;
➡ холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);
➡ судоми;
➡ задуха;
➡ марення;
➡ зниження пульсу, запаморочення.
ЩО РОБИТИ ПРИ ОТРУЄННІ
➡ негайно телефонуйте на номер 103 або 112. Повідомте:
симптоми
причину отруєння
що вже робили для допомоги отруєному
➡ промийте шлунок чистою водою:
випити 1-2 літри кип'яченої води (теплої), викликати блювання
повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода
➡ прийміть сорбенти;
➡ дотримуйтеся постільного режиму.
Також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв — дослідження їх може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Категорично заборонено вживати алкоголь та будь-яку їжу — це може прискорити всмоктування токсинів в організм!
Центр громадського здоров’я України
Comments