top of page

Сотні людей потрапляють до лікарень, ба навіть гинуть, щороку через отруєння грибами

Червневі зливи створили чудові умови для росту грибів — високу температуру й вологість. Збирати їх приємно, готувати легко, а їсти смачно. Та не все так просто

Річ у тім, що навіть їстівні гриби слід уживати обачно. Вони вважаються відносно «важкою» їжею, бо містять хітин і азотисті речовини, які не перетравлюються. Люди, надто чутливі до грибних білків, мусять бути особливо обережними. Також є ризик отруєння їстівними грибами внаслідок неправильного зберігання грибів та страв із них.

Та найгірше все ж те, що сотні людей потрапляють до лікарень, ба навіть гинуть, щороку через отруєння грибами. Гриб, яким труяться найчастіше, — бліда поганка, бо її плутають з печерицями чи сироїжками. Бліда поганка настільки отруйна, що небезпеку становить навіть крихітна її часточка. Та не лише бліда поганка становить небезпеку. В українських лісах росте багато інших видів отруйних грибів.

Щоб допомогти вам уникнути небезпеки, ми підготували пам’ятку про отруйні гриби. Посилання на неї ви знайдете в першому ж коментарі.



А для початку почитайте правила збору грибів:

➡ Збирайте лише добре відомі вам гриби. Дотримуйтесь головного правила грибника: «не впевнений – не бери»;

➡ Будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);

➡ Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте;

➡ Не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;

➡ Не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, у забруднених місцях – гриби добре всотують і накопичують шкідливі речовини.

Як готувати та їсти гриби:

➡ Гриби слід готувати протягом доби з моменту збору;

➡ Готуючи страви зі свіжих грибів, дотримуйтесь відповідної технології: промивайте гриби та термічно обробляйте;

 ➡ Через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби — відносно «важка» їжа.

Кому слід обмежити вживання грибів:

➡ діти;

➡ вагітні;

➡ літні люди;

➡ ослаблені люди;

➡ люди з проблемами травної системи.


СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ

Грибні токсини доволі розмаїті та діяти можуть по-різному: вражати травну систему, печінку, нирки, нервову систему тощо.

Перші симптоми отруєння виникають протягом декількох годин, але можуть з’явитись і через кілька діб або навіть тижнів, коли грибні токсини вразять внутрішні органи.

Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:

 ➡ різкий біль у животі;

 ➡ головний біль;

 ➡ підвищення температури тіла;

 ➡ галюцинації;

 ➡ холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);

 ➡ судоми;

 ➡ задуха;

 ➡ марення;

 ➡ зниження пульсу, запаморочення.


ЩО РОБИТИ ПРИ ОТРУЄННІ

➡  негайно телефонуйте на номер 103 або 112. Повідомте:

симптоми

причину отруєння

що вже робили для допомоги отруєному

➡ промийте шлунок чистою водою:

випити 1-2 літри кип'яченої води (теплої), викликати блювання

повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода

➡  прийміть сорбенти;

➡ дотримуйтеся постільного режиму.

Також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв — дослідження їх може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Категорично заборонено вживати алкоголь та будь-яку їжу — це може прискорити всмоктування токсинів в організм!


Центр громадського здоров’я України 

Comments


bottom of page