top of page

Сьогодні, 4-го квітня світ визначає День вітаміну С

Львівський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України підготував поради, які, сподіваємось, Вам допоможуть

Як не втратити вітамін С при термічній обробці


Вітамін С (аскорбінова кислота) - найнеобхідніший для людського організму серед усіх вітамінів, який бере участь більш ніж в 300 біологічних процесах, тому нормальна життєдіяльність організму без нього неможлива.

Його добова потреба становить в середньому 80 мг, в той час як потреба в інших вітамінах в сумі становить 20мг.

На жаль, наш організм не здатний самостійно синтезувати вітамін С, а тому необхідно регулярно включати в свій раціон свіжі фрукти, овочі, зелень. Найбільша кількість вітаміну С міститься в овочах, таких як  броколі, брюссельська капуста, солодкий перець, томати, горошок, картопля. Серед зелені багато цієї органічної сполуки в мангольді, шпинаті, укропі та петрушці. Поміж ягід лідери за кількістю вітаміну С – шипшина, чорна смородина, обліпиха, полуниця, суниця.

Разом з тим, навіть якщо постійно вживати продукти, що містять аскорбінову кислоту, навряд чи вдасться зберегти її в такій кількості. Важливо пам’ятати, що вітамін С зазвичай легко руйнується під впливом високих температур і повітря. В результаті його кількість знижується в продуктах як мінімум удвічі, а якщо залишити приготовану страву на наступний день, то про нього можна взагалі забути. Наприклад, кип'ятіння та бланшування знижують вміст вітаміну С більше, ніж будь-які інші способи. Так, броколі, шпинат втрачають до 50% або часом і більше вітаміну С, якщо їх проварити.

При цьому, щоб зберегти вітамін С в готових стравах, необхідно дотримуватися кількох правил при приготуванні їжі:·

При чищенні овочів, знімайте якомога більш тонку шкірку, адже вітамін С знаходиться не в середині плоду, а у поверхні. Оптимально відварювати овочі в шкірці.

· Картоплю, буряк, моркву та інші овочі відварюйте цілком, не розрізаючи на шматочки для швидкого приготування. Велика частина вітамінів виходить під час варіння, а тому бульйон, в якому відварювати овочі, краще не зливати, а готувати на ньому соуси або інші страви.

· Овочі кладіть в киплячу воду, а не заливайте їх холодною водою. Це допоможе зберегти трохи більше вітаміну С в готовій страві. Не давайте воді сильно кипіти, так як це також сприяє руйнуванню вітаміну. Пам'ятайте, що частина вітаміну С виходить при попередньому замочуванні овочів в холодній воді.

· Для приготування овочів треба використовувати емальований посуд, а мідна і залізна сприяє руйнуванню вітаміну С.

· Вітамін С не терпить тривалої термічної обробки, тому готувати потрібно недовго.

· Зберігати продукти краще в темному і прохолодному місці, так як світло і тепло також сприяють руйнуванню вітаміну С.

Найбільш корисними є овочі і фрукти, щойно зняті з грядки. Звичайно, в міських умовах це майже нереально, а тому на ринку потрібно уважно ставитися до вибору овочів і фруктів, а зберігати їх тільки в холодильнику.


·


9 переглядів0 коментарів

Yorumlar


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page