top of page

Темою Всесвітнього дня боротьби з діабетом 2021-2023 років є доступ до допомоги хворим на діабет

Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом вперше провели у 1991 році Міжнародна діабетична федерація (IDF) і ВООЗ для координації боротьби з цукровим діабетом у всьому світі.

Цю дату вибрано невипадково. 14 листопада – день народження Фредеріка Бантинга, канадського фізіолога, який відкрив (спільно з Джоном Маклеодом) гормон інсулін, за що отримав у 1923 році Нобелівську премію з фізіології та медицини.

Відкриття врятувало і продовжує рятувати життя мільйонам людей. Цей день служить нагадуванням всьому прогресивному людству про те, що поширеність захворювання невпинно зростає.

Темою Всесвітнього дня боротьби з діабетом 2021-2023 років є доступ до допомоги хворим на діабет. За експертними оцінками, без вжиття достатніх заходів для боротьби з епідемією діабету, до 2045 року кожен 10-й житель планети може поповнити ряди людей з діабетом. На жаль, захворювання стрімко «молодшає».

Діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін (гормон, що регулює рівень цукру (глюкози) у крові). В результаті неконтрольованого діабету виникає гіперглікемія (підвищення рівня глюкози в сироватці крові), що призводить до ураження багатьох систем організму, особливо нервів та кровоносних судин.



Дорослі люди з діабетом мають ризик розвитку інфаркту та інсульту у двічі-тричі вищий за інших. Загальний ризик смерті серед людей, хворих на діабет, як мінімум вдвічі більший за людей того ж віку, які не хворіють на діабет.

6,2% cмертей у світі пов’язано з діабетом Зниження кровотоку через уражені судини в поєднанні з ураженням нервових закінчень значно підвищує ризик виникнення виразок на ногах, їх інфікування та в кінцевому результаті – ампутації. Ураження сітківки очей – діабетична ретинопатія - виникає внаслідок ураження дрібних кровоносних судин та є причиною 1% випадків сліпоти. Діабет є основною причиною ниркової недостатності.

Основні симптоми діабету: надмірне сечовиділення, спрага, постійне відчуття голоду, втрата ваги, відчуття втоми, погіршення зору.

Розрізняють кілька типів діабету — це діабет І-го типу (інсулінозалежний, так як недостатньо виробляється інсуліну), ІІ-го типу (інсулінонезалежний — організм неефективно використовує інсулін) та гестаційний діабет (при вагітності).

Цукровий діабет ІІ-го типу складає 90% усіх випадків цукрового діабету в Європі. Понад мільйон людей передчасно помирає в Європі через цукровий діабет ІІ-го типу.

Щоб вберегтися від діабету ІІ типу: Підтримуйте нормальну масу вагу тіла, адже на кожні 5 кг підвищеної ваги ризик розвитку цукрового діабету ІІ-го типу збільшується майже на 40%, а зниження ваги всього на 5% дозволяє знизити рівень цукру в крові, зменшити кількість ліків та полегшити контроль діабету. Будьте фізично активним та приділяйте не менше 150 хв на тиждень регулярній фізичній активності. Дотримуйтеся здорового харчування та зменшуйте кількість цукру та насичених жирів. Відмовтесь від алкоголю і тютюну!


До речі https://diabetes-site.phc.org.ua — інформаційний ресурс, створений Центр громадського здоров’я України та Україно-швейцарський проєкт Діємо для здоров‘я для сімейних лікарів, людей із цукровим діабетом і тих, хто турбується про здоров’я.


Підготувала: Світлана Цвіцінська — завідувач відділення дезінфектології Відділ на залізничному транспорті ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ»


12 переглядів0 коментарів

Kommentare


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page