top of page

Тиждень діалогу про здоров’я підлітків

Тиждень діалогу про здоров’я підлітків повинен звернути увагу на особливість цієї вікової групи, швидке фізичне та емоційне зростання яких відрізняє їх від дітей або дорослих.

Кращий спосіб допомогти підлітку пройти через цей період – це розповісти про зміни, що відбуваються в його організмі та поведінкові ризики.

Батьківські увага й підтримка здатні допомогти підліткам впоратися з проблемами зі здоров'ям, розвинути навички здорового способу життя.



Споживати здорову їжу.  

Здорова тарілка харчування складається із: 50% овочів, фруктів та ягід (не менш 5 порцій овочів та фруктів щодня (400-600г), 25% – здорового і корисного білку (м’ясо птиці, жирна морська риба, бобові, горіхи та насіння, молочні продукти), 25% – цільнозернових продуктів (вівсяна крупа або пластівці, пшоно, гречана крупа).

Дотримуватися режиму дня та фізичної активності!  

Потрібно сформувати чіткий режим дня, який в себе включає:

• сон (не менше 8 годин на добу)!

• фізична активність (за рекомендацією ВООЗ для дітей та підлітків 5-17 років – 1 година/день фізичних вправ, головне, щоб такі заняття були регулярні!);

• прийом їжі (сніданок впродовж першої години після пробудження, впродовж дня – 2 перекуси, обід і вечеря не пізніше, ніж за 3 години до сну).

Не забувайте про правила особистої гігієни!

Позбуватися шкідливих звичок тютюнопаління, вживання алкоголю чи наркотиків, не піддаватися спокусам здаватися «крутим».    

Вік першої спроби куріння становить 14 років для кожного 8-го підлітка. Понад 7 мільйонів цих смертей — результат прямого вживання тютюну, близько 1,2 млн смертей — наслідки впливу пасивного куріння.

Звертати увагу на зміну поведінки підлітка, а саме на одну із наведених нижче ознак:

• дитина дуже засмучена або замкнена протягом понад два тижні;

• дитина робить спробу або планує завдати собі шкоди, або говорить про суїцид;

• у дитини трапляються раптові напади панічного страху без видимої причини, які можуть супроводжуватися прискореним серцебиттям та диханням;

• дитина бере участь у бійках або демонструє сильне бажання завдавати шкоди іншим;

• у дитини нездорове ставлення до їжі: наприклад, вона їсть дуже багато, або дуже мало, або занадто напружено займається спортом з метою скинути вагу;

• звичні повсякденні справи та заняття викликають у дитини сильне хвилювання або страх;

• дитині вкрай важко сконцентруватися або спокійно всидіти на місці;

• дитина вживає наркотики або алкоголь;

• через різкі перепади настрою в дитини виникають проблеми в стосунках із родиною та друзями;

• у дитини спостерігаються кардинальні зміни в поведінці та характері.

Помітивши, що ваш підліток страждає на щось з вищенаведеного і потребує вашої підтримки, ви маєте перш за все підбадьорити його, запевнити в тому, що його проблемам цілком можна зарадити, і попросити у нього згоди звернутися по сторонню допомогу.  

Підтримувати мотивацію до навчання, читання книжок, спілкування в сімейному колі, щоб досягти життєвого успіху.  

Утримуватися від незахищеного сексу, свідомо оцінювати загрози та наслідки венеричних захворювань, що передаються статевим шляхом (ВІЛ/СНІД, сифіліс тощо).


Щоб мати здорових дітей-підлітків – підказуйте їм правильні рішення, але ніколи не приймайте рішень за них.


Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page