Під час новорічних свят люди часто вживають м'ясні вироби власного приготування, консерви та копченості. У разі недотримання правил приготування і температурного режиму ці страви можуть становити небезпеку.
Основною причиною захворювання було вживання м’ясних паштетів та консервів домашнього приготування.
Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби.
У подальшому з'являється порушення зору — одна з найперших ознак: хворого турбує "сітка" або "туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів.
Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу.
Щоби вберегтися від ботулізму, уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби; м'ясних та грибних консервів домашнього виготовлення.
Єдиний спосіб правильного консервування – автоклавування.
У разі перших ознак хвороби негайно зверніться до лікаря!
תגובות