top of page

У всесвітній день безпеки харчових продуктів поговоримо про трансжири

Трансжири – це різновид ненасичених жирів, які від звичайних жирів відрізняються структурою. Невелика їх кількість може бути в натуральних харчових продуктах – молоці (2-6%), різних видах м’яса (2-9%). Це настільки мало, що небезпеки вони не становлять. На більшу увагу заслуговують трансжири промислового виробництва, які отримують із рідких рослинних олій шляхом гідрогенізації, тобто, приєднанням атома водню. Така процедура збільшує термін придатності жирів та значно здешевлює продукцію. Як приклад – маргарин.


Чим небезпечне вживання трансжирів? 

Постійне їх вживання збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, підвищує рівень ліпопротеїдів низької щільності, так званого поганого холестерину, та знижують рівень ліпопротеїдів високої щільності, тим самим порушуючи ліпідний обмін та сприяючи утворенню бляшок холестерину.


Є абсолютно переконливі дані про те, що часте вживання трансжирів здатне:

- збільшити ризик запальних процесів;

- провокувати пухлини жіночої статевої системи;

- здатні стати однією з причин раку легенів, тому що жири беруть активну    участь у легеневому захисті;

- привести до раку товстого кишечника та раку простати;

- погіршити пам’ять;

- негативно вплинути на плід.


Найбільша кількість трансжирів міститься у продуктах фастфуду та вуличної їжі – гамбургери, картопля фрі, нагетси тощо.  А також у маргарині та спреді; морозиві, тістечках, тортах, печиві, вафлях та шоколадних батончиках;  здобній випічці; сухих сумішах для приготування кремів та кондитерських виробів; шоколаді, у складі якого какао-масло, лауринова та стеаринова кислоти; чипсах, сухариках та попкорні; пісному майонезі та майонезних соусах; запанованих напівфабрикатах;  напівфабрикатах випічки; сирах зі зниженим вмістом холестерину.


Вміст трансжирів у продукті завжди вказується на етикетці, тому дуже важливо читати склад. Зазвичай, трансжири позначають як маргарин, рослинний жир, кулінарний жир, частково гідрогенізований рослинний жир, частково гідрогенізовані жирні кислоти, фритюрний жир, комбінований жир, гідрогенізована олія.Також варто звернути увагу, якщо одне з перерахованих позначень стоїть спочатку складу, це може означати, що у продукті багато трансжирів. Іноді на етикетці вказують відсоток трансжирів у продукті.

У вас ймовірно вже склалося відчуття, що якщо готувати вдома із застосуванням натуральних рослинних та тваринних олій, то трансжирів побоюватися не потрібно. Це не зовсім так. Як показали дослідження, трансжири утворюються при сильному нагріванні рослинних олій – більш ніж до 250°С або багаторазовому повторному нагріванні. Тобто у групі ризику любителі фритюру. Якщо ж ви просто використовуєте натуральну олію для смаження при температурах до 200°С і не використовуєте її повторно, ризик утворення трансжирів мінімальний.




Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page