top of page

У даний час на лікуванні в одній із лікарень Львівщини перебуває хворий з підозрою на ботулізм

Від початку року це вже 7-й хворий!

Причина – вживання домашньої консерви з м'яса.


Чому саме в консервах часто чатує небезпека.

Збудник ботулізму має одну з форм, яка вкрита товстою капсулою (спора). Якщо вона потрапила на м'ясо, рибу, гриби чи овочі, то вбити може лише АВТОКЛАВ

Саме автоклави є на виробництвах, і тому ми довіряємо консервам промислового виробництва. Домашні автоклави – рідкість. Бабусині рецепти консервування чудові, але... комусь може не пощастити.

Коли ми відкриваємо баночку, то збудник, змінивши форму існування, виділяє сильний токсин. По силі значно сильніший від ціаністого калію. Жартуємо? Ні!

Цей токсин розташований мозаїкою. Тобто, 10 чоловік їдять консерву, а захворіє 1-2.


Чим хвороба небезпечна?

Можна померти, якщо несвоєчасно ввести сироватку проти ботулізму у лікарні.


Як вберегтися?

– Відмовитись від консервацій домашнього виготовлення

– Якщо все ж ризикуєте їх споживати – вміст консерви проварити або просмажити, або пропекти у духовій шафі. Можливо, зміниться смак, але точно мине небезпека.

Не споживайте сушену, в'ялену рибу невідомого походження (теж існує ризик захворіти, а її не просмажиш і не пропечеш).

Ніби все просто.


Перші симптоми – виражена м'язова слабкість, двоїння в очах, нечіткість зору, мерехтіння "мушок", сухість в ротовій порожнині (язик до піднебіння прилипає), порушення мови, порушення ковтання. Може настати порушення дихання і серцебиття.


Час іде на години 

Бережіть себе і рідних!


Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page