top of page

У Львові відбувся тренінг із практичних навичок з аналізу трансжирних кислот у готових до вживання харчових продуктах

За даними ВООЗ, щороку пів мільйона людей у світі помирають внаслідок серцево-судинних хвороб, які розвинулися через надмірне споживання трансжирів.


За прогнозами, протягом наступних 25 років можна врятувати понад 17 млн життів і запобігти збільшенню кількості серцевих нападів удвічі, якщо вилучити штучно вироблені трансжири з продуктів харчування.


Трансжири — це різновид ненасичених жирів, що містять трансізомери жирних кислот.


Найчастіше їх використовують у запечених і смажених продуктах, готових або розфасованих закусках, кулінарних жирах і спредах. Ідеться про торти, печиво, бісквіти, майонез, снеки тощо.


За підтримки бюро ВООЗ в Україні 1-3 серпня під керівництвом доктора Карли Мотти (Національний інститут охорони здоров’я, Португалія) та доктора Жерара Браяна Гонзалеса (Гентський університет, Бельгія) проведено практичне навчання для фахівців Львівського, Дніпропетровського та Черкаського центрів контролю та профілактики хвороб щодо аналізу трансжирних кислот у готових до вживання харчових продуктах, використовуючи Спрощений протокол ВООЗ.



Фахівці лабораторій отримали практичний досвід, нові знання, а також сертифікати ВООЗ.


ℹ️ Нагадуємо, що у 2020 році Україна приєдналася до ініціативи ВООЗ REPLACE, обмеживши ТЖК у харчових продуктах до 2 г ТЖК на 100 г жиру, що відповідає аналогічним нормам для усіх країн ЄС.


Починаючи з 3-го жовтня 2023 року наказ Міністерства охорони здоров’я № 1613 набув чинності, відповідно до якого обмеження вступають в дію.


Comentarios


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page