top of page

У рамках проєкту «Вакцинуймось від хвороб, щоб не вразив нас мікроб!»

12 березня фахівці Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб провели зустріч із мешканцями села Заверещиця, що на Городоччині Львівської області, у рамках проєкту «Вакцинуймось від хвороб, щоб не вразив нас мікроб!»

У зустрічі взяли участь освітяни, медики, учні старших класів місцевої школи, батьки, активні мешканці громади.



“Вакцинація є безпечною та ефективною. А хвороби – небезпечні, підступні, і, часом, можуть забирати життя. Саме цю інформацію хочеться простими словами донести до людей, щоб вакцинації не боялися, а сприймали як порятунок і надійну профілактику, – розповідає Лілія Михайлів, епідеміологиня, координаторка проєкту. – Під час спілкування з людьми у громаді я не зустріла людей, які категорично проти вакцинації. Проте є чимало тих, для кого щеплення просто не в пріоритеті, оскільки вони зараз не хворіють”.

Лікарі центру акцентували увагу на дифтерії та правцю, адже вакцинація від цих хвороб відбувається однією комплексною вакциною. Власне, найменше пошкодження шкіри може призвести до правця, адже збудник є всюди. Єдиний спосіб запобігти – вакцинація у віці 2-4-6-18 місяців, 6-16-26-36-46-56...106 років. Якщо пропустили, то ніколи не пізно надолужити.

На заході працювала вакцинальна бригада Городоцького центру первинної медико-санітарної допомоги. Кожен охочий прямо на місці мав можливість вакцинуватися проти дифтерії та правця згідно з Національним календарем профілактичних щеплень або надолужити пропущені щеплення.


Мешканка села Заверещиця Ніна Саф'янова разом із 16-річною донькою Анастасією прийшла вакцинуватися проти дифтерії і правця. Жінка каже:

“Зараз взагалі немає проблем з інформацією, до того ж в нас сімейний лікар дуже хороший. Я розумію, що щеплення для кожної людини є важливим, воно захищає від хвороб. Я маю двох дітей, яким всі щеплення зроблені. А сьогодні приїхала разом із донькою. Це мій і її свідомий вибір, тому ми тут.” 


Марія Кулик, вчителька Заверещицького навчально-виховного комплексу:

“Ставлення до щеплення у нас в селі різне. Я, наприклад, –“ЗА” вакцинацію, а після розповіді лікарів про інфекційні хвороби вже без жодних вагань прийшла на вакцинацію!”  

Упродовж роботи містечка здоров'я мешканці Заверещиці отримали і друковану інформацію про вакцинацію.



Пам'ятка-календар профілактичних щеплень України підкаже дорослим – коли треба прийти самому та родині на вакцинацію. А діти – про захист від інфекцій можуть дізнатися з книжки «Лілі, яка потоваришувала з вірусами”.

За цей день у громаді Заверещиці вакцинувалися проти дифтерії та правця 26 людей. Загалом до активностей проєкту долучилися понад 60 мешканців села.

Матеріал підготовлено у рамках проєкту Українського Католицького Університету (УКУ) за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та уряду Бельгії. Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію УКУ, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) або уряду Бельгії.


11 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page