Сьогодні Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України представляє Українську Тарілку здорового харчування.
На українській Тарілці розміщено 5 секторів. Кожен сектор представляє найкорисніші харчові продукти, які мають бути у нашому раціоні щодня:
· Перший і найбільший сектор – це овочі. На наведеному зображенні найпопулярніші українські овочі – буряк, морква, цибуля та часник, гарбуз, капусту та кабачок, огірки-помідори та інші. Також в цьому сегменті є бобові – наші традиційні горошок і квасоля, а також менш популярні поки що нут,
сочевиця, соя та інші.
· Другий сегмент за годинниковою стрілкою фрукти – яблука, груші, абрикоси, сливи та вже не дуже для нас екзотичні банани, апельсини. У цьому ж сегменті дуже важливо не забувати про ягоди, які теж мають бути щодня у нашому раціоні – полуниця, чорниця, малина, смородина, ожина та інші.
· Третій сектор - молочна та кисломолочна продукція.
· Четвертий сектор – це цільнозернові продукти. Звертаємо вашу увагу саме на ЦІЛЬНО зернові, тобто продукти з цільного зерна, яке містить і зародок, і оболонку, в яких залишаються корисні для нас речовини. В першу чергу, це різноманітні крупи. У цьому ж сегменті знаходяться хліб та хлібці, але теж бажано цільнозернові, а не просто посипані зверху
зернятками. І макаронні вироби – теж з цільного зерна або з твердих сортів. Також у цьому сегменті опинилися горіхи та насіння.
· Останній, п’ятий сегмент - риба, м’ясо та яйця
Comments