top of page

Харчова алергія — це надмірно виражена імунологічна реакція організму на певні харчові продукти

Вживання таких продуктів навіть у незначних дозах призводить до тяжких наслідків.


Найпоширеніші причини харчової алергії:

• генетична схильність;

• зміни у вмісті кишкової флори;

• штучне вигодовування малюка протягом 1-го року життя;

• підвищена чутливість слизової кишківника внаслідок запальних процесів;

• потрапляння в організм немовляти разом з молоком матері антигенів з продуктів, які містять харчові алергени;

• знижена кислотність.


Причиною алергії зазвичай є харчовий білок, який знаходиться в бобових, рибі та морепродуктах, яйцях, молоці, арахісі, горіхах деревних, пшениці.

Найчастіше зустрічається алергія на такі продукти: горіхи, такі як арахіс, мигдаль, кеш’ю; риба; молюски, наприклад, креветки та устриці; яйця; пшениця; соя; молоко та продукти, що містять білок коров’ячого молока, наприклад, морозиво.

Серед дітей грудного віку найпоширенішими є алергія на яйця, молоко та молочні продукти, які часто проходять із віком.

Алергія на молюсків, ракоподібних частіше буває серед дорослих, натомість алергія на арахіс однаково поширена серед дітей і дорослих.

Зазвичай харчова алергія супроводжує людину все життя. Але діти можуть перерости алергію до 5 років. Дорослі можуть жити нормальним життям, якщо скорегують свої харчові звички.

Відомо, що не варто відкладати час введення прикорму у дітей з алергією. Вводити нові продукти рекомендовано віком від 4 до 6 місяців. Лікар вашої дитини допоможе вирішити, коли та як пропонувати певні продукти.


Симптоми харчової алергії зазвичай з’являються протягом кількох хвилин — двох годин після вживання їжі, на яку в людини алергія. Причому алергічна реакція може виникнути при вживанні їжі, і навіть при дотику. Реакція виникає відразу ж, найчастіше – у перші 15-30 хвилин.


Клінічні симптоми харчових алергій варіюються між легким дискомфортом та загрозливими для життя реакціями, які потребують негайного медичного втручання.


Алергічні реакції можуть включати кропив’янку, почервоніння шкіри або висип, набряк обличчя, язика, губ, блювоту та/або діарею, спазми в животі, кашель, запаморочення та/або нудоту, набряк гортані, голосових зв’язок, втрату свідомості тощо.


Єдиний спосіб для осіб, схильних до харчової алергії, – контролювати її, тобто уникати споживання харчових продуктів — алергенів.

Уважно читайте етикетки і, якщо знаєте, на які продукти чи інгредієнти є алергія, – уникайте їх.


Якщо відчуваєте розлади у стані здоров'я, – зверніться до лікаря!

У разі легкої харчової алергії лікар може порекомендувати ліки з групи антигістамінних препаратів. Вони зупинять свербіж та кропивницю.

Але якщо симптоми прогресують, – негайно зверніться по медичну допомогу!


Бережіть себе та своє здоров'я!

1 перегляд0 коментарів

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page