top of page

Целіакія. Що варто знати про це захворювання

Подію започаткувала Європейська асоціація хворих на целіакію. Метою Дня поінформованості про целіакію є підвищення обізнаності людства про це захворювання та шляхи профілактики й лікування.

Целіакія – це таке захворювання кишківника, яке виникає в результаті пошкодження ворсинок тонкої кишки через вживання глютеновмісних продуктів.

Глютен – це різновид нерозчинних білків, котрий міститься у злакових культурах. Інша назва хвороби – глютенова ентеропатія. З’являється за наявності генетичної схильності людини.


Необхідно пам’ятати, що целіакія – хронічне захворювання, незалежно від віку, в якому вона виявляється. Цю хворобу дуже важливо розпізнати на початку її розвитку, оскільки боротися з тяжкими наслідками та ускладненнями може бути нелегко.

Целіакія проявляється по-різному. Її класичні симптоми: діарея, зниження маси тіла, порушення всмоктування різних компонентів їжі, біль у животі.

Однак прояви можуть бути і з боку інших органів - шкіри, суглобів, кісток, печінки, часто у хворих на целіакію розвивається анемія.

Якщо хворобу вчасно не розпізнати та не лікувати, внаслідок тривалої імунної реакції, запущеної глютеном, починаються тяжкі вторинні імунні порушення. А це вже дуже серйозно, адже йдеться про підвищення ризику розвитку цукрового діабету першого типу, хронічного гепатиту, артриту, виразкового ураження кишківника, безпліддя, затримки психічного розвитку і навіть про онкологічні захворювання.


Яким має бути раціон харчування при целіакії?

Лікарі рекомендують повністю виключити з меню продукти, що містять пшеницю, жито, ячмінь та овес.

Таке харчування називається безглютеновою дієтою. Йдеться, перш за все, про хлібобулочні вироби з пшеничного та житнього борошна.

Забудьте про хліб, пиріжки, булочки, печиво, торти, макарони.

Викресліть з меню манну, перлову, ячну та вівсяну каші, млинці та інші страви з тіста. А ось каші з рису, гречки, кукурудзи та пшона безпечні.

Уважно вивчайте маркування! Адже небезпечний білок у прихованому вигляді може входити до складу різної їжі: котлет, соусів, десертів, ковбас, чіпсів та інших продуктів.

А щоб не спровокувати целіакію в дитинстві, прикорм малюкам до року починайте вводити не з манки, а з каш, що не містять глютен.

Перша допомога при поживанні глютену людиною, хворою на целіакію:

Рекомендується прийняти сорбент та пити багато води для виведення токсинів із організму.

Дозволяється вжити лимонний, імбирний, м’ятний чай для полегшення симптомів.

При діареї або нудоті - пити багато звичайної води та електроліти для уникнення зневоднення організму.

У разі різкого болю у животі, ломоти в тілі, головного болю дозволяється прийняти відповідні знеболювальні або спазмолітичні лікарські засоби (ліки повинні бути ретельно вивчені на відсутність глютену в їхньому складі).

У разі невпинної діареї, блювання та погіршення самопочуття зв’язатися з лікарем та викликати швидку допомогу!



留言


bottom of page