top of page

Цукровий діабет — не вирок, а спосіб життя. Що варто знати?

Діабет — хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза або не виробляє достатньої кількості інсуліну, або організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін.

Що має насторожити? Основні симптоми цукрового діабету:


надмірне сечовиділення

спрага

постійне відчуття голоду

втрата маси тіла

стомлюваність

погіршення зору



Чим небезпечний цукровий діабет? Дорослі люди з діабетом мають у 2-3 рази вищий ризик розвитку інфаркту та інсульту. Зниження кровотоку через уражені судини в поєднанні з ураженням нервових закінчень значно підвищує ризик виникнення виразок на ногах та інфікування, а в кінцевому результаті може загрожувати ампутацією кінцівки. Захворювання сітківки очей внаслідок ураження дрібних кровоносних судин є причиною 1% випадків сліпоти у світі. Діабет є основною причиною ниркової недостатності. Профілактика діабету — у дотриманні здорового способу життя.

Що робити? Досягнути нормальної маси тіла (для цього варто підрахувати ІМТ - індекс маси тіла) та підтримувати її. Бути фізично активним. Дотримуватись здорового харчування та зменшувати кількість цукру та насичених жирів.

Кинути курити та відмовитись від алкоголю. Безпечної дози алкоголю не існує!

Підготували: фахівці



Нагадаємо, що з 8 жовтня пацієнти з цукровим діабетом І-го типу можуть отримати тест-смужки для глюкометрів через програму реімбурсації (тобто безоплатно або з невеликою доплатою), - Міністерство охорони здоров'я України.

Більше за посиланням: http://surl.li/maxcl

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page