top of page

Цукровий діабет. Як не пропустити захворювання

Сучасні досягнення медицини дозволяють хворим на цукровий діабет повноцінно жити, працювати і вести активний спосіб життя! Варто знати, що спричиняє захворювання, перші його ознаки і як не захворіти на цукровий діабет.

Цукровий діабет входить до трійки захворювань, які найчастіше спричиняють інвалідизацію та смерть, поряд з атеросклерозом та онкозахворюваннями.

За даними ВООЗ, у світі майже 42 мільйони людей хворіють на цукровий діабет, в Україні – 1,3 мільйона осіб, на Львівщині – понад 65 тисяч хворих.

Хвороба проявляється тривалим підвищенням рівня глюкози в крові. Цукровий діабет може призводити до серйозних захворювань судин, серця, очей, нирок та нервів.

Фактори ризику цукрового діабету:

Ø спадкова схильність

Ø надмірна маса тіла чи ожиріння

Ø порушення обміну вуглеводів

Ø малорухливий спосіб життя

Ø хронічні стреси


Симптоми цукрового діабету:

  • підвищена спрага, сухість у роті

  • слабкість, постійне почуття втоми

  • зниження гостроти зору, «затуманений зір»

  • оніміння кінцівок, поколювання в руках та ногах

  • повільне заживання порізів та виразок

  • різка втрата маси тіла

  • сечовипускання


Що робити, щоб не захворіти на цукровий діабет?


1. Більше рухатися! Дотримуватись щоденної фізичної активності.

☛ Регулярні фізичні навантаження допоможуть позбавитися зайвої ваги, знизити рівень цукру в крові, підвищити чутливість організму до засвоєння інсуліну.

2. Дотримуватись принципів здорового харчування.

☛ Раціон має включати продукти із низьким вмістом жиру, більшої кількості рослинної їжі (овочі, фрукти, горіхи); цільнозернові продукти, багаті на клітковину (хліб з борошна грубого помолу, макаронні вироби, овес, ячмінь тощо); шоколад із підвищеним вмістом какао або шоколад з фруктовою начинкою.

☛ Режим харчування: 4-5 прийомів їжі на день, причому невеликими порціями.

☛ Відмовитися від рафінованих вуглеводів та обмежити вживання цукру і солі. Рекомендована норма: цукру – не більше 50 г, солі – до 5 г на добу.


3. Стежити за масою свого тіла.

☛ Вимірювати індекс маси тіла (ІМТ). Показник у нормі – менший 25-ти.

☛ Якщо є ожиріння чи надмірна вага, ризик захворіти на діабет зростає.


☛ Куріння може призвести до підвищення цукру, збільшення резистентності до інсуліну та ризику розвитку діабету. Надмірна кількість алкоголю також впливає на ризик розвитку хвороби.


5. Відвідувати сімейного лікаря.

Періодично проводити дослідження крові, сечі, перевіряти рівень цукру в крові (норма у межах: 3,89-5,83).

Галина Савченко – лікар відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб



21 перегляд0 коментарів

תגובות


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page