top of page

Чим загрожує людині споживання алкоголю?

У світі, за останніми даними, у проміжок між 1990 та 2017 роками, глобальне річне споживання алкоголю зросло від 5,9 до 6,5 л на особу серед дорослих. За прогнозами дослідників до 2030 року цей рівень лише зростатиме – до 7,6 л на особу.

Дорослих, які регулярно вживали великі обсяги алкоголю, у 2007 році нараховувалося 20%, і ця цифра зросте до 23% у 2030 році.

При цьому: Великі обсяги — йдеться про вживання питущою особою протягом 30 днів хоча б один раз 60 г чистого алкоголю. Питуща особа – йдеться про осіб, які вживали будь-який алкоголь у будь-якій кількості протягом останніх 12 місяців.

Прямі та побічні економічні втрати внаслідок алкоголізації населення завдають суттєвої шкоди соціально-економічному розвитку країн.


До економічних втрат належать:

підвищений рівень смертності,

скорочення тривалості здорового життя,

витрати на лікування,

соціальні виплати держави інвалідам, сиротам.

Додаткові витрати — збитки від ДТП, пожеж, утримання ув’язнених, боротьба з безпритульністю тощо.



За даними ВООЗ: зловживання алкоголем є одним з факторів, що стає причиною більш ніж 200 захворювань та травм; у всьому світі 3 мільйони смертей щороку відбуваються внаслідок шкідливого вживання алкоголю. Це становить 5,3% від усіх смертей; загалом 5,1% глобального тягаря хвороб та травм припадає на алкоголь, якщо вимірювати його у роках життя з поправкою на інвалідність (DALY); крім наслідків для здоров'я, шкідливе вживання алкоголю завдає значної соціальної та економічної шкоди окремим особам та суспільству в цілому; вживання алкоголю викликає смерть та інвалідність в більш ранньому віці. Приблизно 13,5% усіх смертей серед осіб віком 20–39 років - пов'язані з алкоголем; існує причинно-наслідковий зв'язок між шкідливим вживанням алкоголю та низкою психічних та поведінкових розладів, інших неінфекційних станів та травм.

Глобальна стратегія щодо скорочення шкідливого вживання алкоголю, узгоджена державами-членами ВООЗ, відображає міжнародний консенсус щодо того, що скорочення шкідливого вживання алкоголю та пов'язаного з ним медичного та соціального тягаря є пріоритетом громадської охорони здоров'я.

Безпечної дози алкоголю не існує!


Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page