top of page

Чому потрібно вакцинуватися під час вагітності

Вагітність, пологи та грудне вигодовування – це особливий і для багатьох жінок чи не найважливіший періоді у житті. Проте вагітність і пологи можуть послабити імунну систему жінки, що робить вразливою до інфекційних хвороб не лише її, але й немовля.

Щоб захиститися від інфекційних хвороб, треба вакцинуватися. Щеплення допомагають захистити не лише матір, але й дитину ще в утробі, а згодом і під час грудного вигодовування. Саме грудне вигодовування – це можливість передачі антитіл (спеціальних білків, які організм виробляє для боротьби з захворюваннями) від матері до дитини через грудне молоко.


Вакцинація проти кашлюку, дифтерії та правця під час вагітності дає змогу матері передати антитіла як через плаценту, так і через грудне молоко, що підтверджується численними дослідженнями. Таким чином новонароджений отримує додатковий захист за допомогою молока (https://tinyurl.com/mvw5racu, https://tinyurl.com/5n7cxznx, https://tinyurl.com/5n9787xs).

І кашлюк, і дифтерія, і правець, несуть велику загрозу для життя немовлят.


Наприклад, у 2014 році в усьому світі від кашлюку померло 160 700 дітей – більшість у віці до року, перш ніж вони були повністю вакцинованими (https://tinyurl.com/4yk375xh).

У випадку з дифтерією летальність поміж людей без щеплення та лікування сягає 29% (https://tinyurl.com/mvmpxxn9).

У неонатальний період, тобто від моменту народження до закінчення 28 повних діб після народження, смертність немовлят від правця сягає від 80 до 100% (https://tinyurl.com/nhfrap9s).

Водночас, коли мама вакцинована, ймовірність новонародженого захворіти на правець знижується на 88% (https://tinyurl.com/sznentuw). Крім того, це сприяє легкому перебігу та зниженню смертності на 92% (https://tinyurl.com/2s4zn36n).

Коли варто отримати щеплення вагітним

Наукові дослідження підтверджують, що вакцинація під час вагітності проти дифтерії, правця та кашлюку безпечна і рекомендована в усьому світі (https://tinyurl.com/2xb854x2).

Вакцинуватися потрібно між 27 і 36 тижнями вагітності, навіть якщо жінка вже вакцинувалася під час попередньої вагітності. Також щеплення рекомендоване близьким, які матимуть контакт з малюком.

Коли треба отримати щеплення новонародженим

Для захисту дитини необхідно дотримуватися календаря вакцинації, який передбачає кілька етапів щеплення у віці 2, 4, 6, з ревакцинацією у 18 місяців, з подальшими щепленнями у 6, 16 і 26 років, а далі — кожні 10 років.

Дізнатися, як і де вакцинуватися проти дифтерії, правця та кашлюку, ви можете за посиланням – https://tinyurl.com/593rw9rv.

Важливість додаткової імунізації

З 1 серпня в Україні триває кампанія з додаткової імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця для тих, хто пропустив планові щеплення у попередні роки. Вакцинація за Національним календарем профілактичних щеплень є безоплатною.

Якщо ви не пам’ятаєте, чи були вакциновані, сімейний лікар допоможе скласти індивідуальний графік вакцинації з урахуванням мінімальних інтервалів.


0 переглядів0 коментарів

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page