top of page

Шкода трансжирів і необхідність здорового харчування!

Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України наголошує на шкоді трансжирів і необхідності здорового харчування! Трансжири - особливий клас жиру, який може мати природнє та штучне походження. Природні трансжири утворюються у шлунку ссавців. А їх технологічний аналог виробляється шляхом гідрогенізації рослинних олій. Інакше кажучи, трансжири – це жири, до яких штучно «заселяють» молекули водню, завдяки чому рідка рослинна олія перетворюється на твердий маргарин. Це робиться для того, щоб жир менше псувався, а продукти з ним мали довший термін придатності. Однак у процесі такого перетворення жирні кислоти змінюють свою молекулярну структуру, тобто, змінюється штрих-код цієї речовини. Наш організм запрограмований на зчитування та обробку правильних штрих-кодів (насичених і ненасичених жирів), тому коли до нього потрапляють штучні трансжири з неправильним, чужорідним штрих-кодом, стається «збій програми». Якщо трансжири потрапляють до організму протягом довгого часу, це може призвести до серцево-судинних та онкологічних захворювань. За даними ВООЗ, раціон з високим вмістом трансжирів підвищує ризик виникнення серцево–судинних хвороб на 21%, а смертність – на 28%. Щороку від серцево-судинних хвороб, спричинених споживанням саме трансжирів, помирає понад 500 000 осіб у світі. В яких продуктах велика кількість трансжирів? Перш за все, це кондитерські вироби, маргарин, спреди та продукти, що виготовлені з їх використанням, смажені продукти у фритюрі, випічка. Уважно читайте етикетки. Якщо бачите у переліку інгредієнтів частково гідрогенізовані рослинні олії або жири, кондитерський та кулінарний жир, або просто маргарин – краще залиште такий продукт на полиці.

Comments


bottom of page