top of page

Що буде зі щепленнями проти COVID-19 та кому слід робити додатковий бустер?

За 40-ий тиждень на коронавірус захворіли 366 мешканців Львівщини, 55 – госпіталізовано до лікарень області.

Лікарі нагадують, що єдиний спосіб захисту – вакцинація. Вакцини є, і вони безкоштовні.

Нагадаємо, на Львівщині наприкінці вересня двома дозами вакциновано 47% мешканців Львівщини, першу бустерну дозу отримали 8%, другу – менше 1%.

Цього тижня постійно говоримо на цю тему з журналістами. Оновлені рекомендації наступні:

щеплення – це загальнорекомендований курс вакцинації проти COVID-19 для кожної людини. 2 щеплення первинної вакцинації та перше бустерне щеплення, яке отримують через 5 місяців після первинної вакцинації.

Усі наступні щеплення після третього це додатковий бустер. Його рекомендує лікар пацієнтам із групи ризику тяжкого перебігу COVID-19. А саме: людям, старшим за 60 років; тим, хто має серйозні супутні хвороби; особам, які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної хвороби.

Потребу у додатковому бустерному щепленні визначає лікар з огляду на історію хвороби пацієнта та прийняті рекомендації МОЗ України (https://bit.ly/3toMnC4, https://bit.ly/3LPb00K).

Наразі понад 880 тис. українців не зробили другу дозу та понад 12 млн – третє щеплення. Тобто не отримали бустерну дозу. Їх треба надолужити, щоб сформувати індивідуальний імунітет, який допоможе в разі інфікування перенести хворобу з нижчим ризиком розвитку ускладнень, особливо літнім людям та пацієнтам зі супутніми захворюваннями, які пригнічують імунітет.


Comments


bottom of page