top of page

Що таке епідрозслідування

Епідеміологічне розслідування - це дуже важливий процес, при якому проводиться спостереження, збір, обробка та аналіз даних про причини виникнення інфекційного захворювання, фактори передачі інфекції, умови для його розповсюдження, виявлення осіб, винних у виникненні спалаху інфекційної хвороби, визначення меж осередків захворювання, вжиття заходів щодо локалізації та ліквідації інфекційного захворювання та попередження його подальшого поширення.



Роботу лікарів епідеміологів в осередках захворювань можна порівнювати з роботою детектива на місці злочину. Ми розгадуємо головоломку, або складаємо пазли крок за кроком, щоб дати відповіді на такі ключові запитання:

☛  ХТО? захворів (вік, стать, характер професії захворілих)

☛  ДЕ? місце виникнення захворювання

☛  КОЛИ? час виникнення захворювання

☛  ЧОМУ? виникло захворювання (найважливіше запитання).

 

Зібравши увесь цей епідеміологічний пазл - ми зможемо скласти план протиепідемічних заходів, спрямованих на локалізацію та ліквідацію осередку захворювання та попередження його розповсюдження.

Щоб розгадати головоломку, лікарі-епідеміологи в своїй роботі використовують наступні методи:

☛  Опитування хворого (збір епідеміологічного анамнезу) та інших осіб, які можуть повідомити щодо причин виникнення захворювання. У хворого запитують про дату і час появи перших симптомів, перебіг захворювання, про місце його проживання, харчування, умови праці, контакти з іншими людьми, дотримання правил особистої гігієни.

Санітарно-епідеміологічне обстеження осередку інфекційної хвороби – організовують лабораторне обстеження контактних та декретованих осіб з метою виявлення тих, хто має захворювання, а також проведення їх опитування; відбір проб з об’єктів довкілля для лабораторного дослідження; організовують та проводять в осередку інфекційної хвороби заходи заключної дезінфекції.

☛  Вивчення медичної документації – спільно з лікарем-інфекціоністом аналізують усі деталі клінічної картини хвороби та її перебіг, результати лабораторних досліджень, строки імунізації хворого тощо.

 ☛ Епідеміологічне спостереження за осередком завершується аналізом та узагальненням даних і визначенням комплексу протиепідемічних заходів, спрямованих на локалізацію та ліквідацію осередку та попередження його подальшого поширення.


Епідеміологічне обстеження осередку інфекційної хвороби проводять, щоб з'ясувати:

 причини її виникнення;

 фактори передачі інфекції;

 межі осередків інфекційної хвороби;

 масштаби поширення. 


Для цього проводять збір епідеміологічного анамнезу хворого, складають перелік контактних осіб, яким необхідно провести лабораторне обстеження та скерувати до сімейного лікаря для медичного спостереження.

Також відбирають матеріал для дослідження з об’єктів довкілля в осередку.

Після проведеного епідеміологічного обстеження та вжитих заходів для її ліквідації, інфекційна хвороба буде локалізована в межах одного осередку.



Kommentare


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page