top of page

Що таке інсулінорезистентність

Інсулінорезистентність – це дедалі гірша відповідь клітин на дію гормону інсуліну.


Така нечутливість до інсуліну стає на заваді належного розподілу глюкози по тканинах. Як наслідок, у прагненні нормалізувати рівень глюкози крові інсуліну виробляється ще більше. Спроможність підшлункової це робити тим часом може погіршуватися.

Ключовими чинниками розвитку нечутливості до інсуліну найчастіше є комбінація таких чинників:

☛ надлишок калорій в раціоні та як наслідок – набір маси тіла рахунком жирової тканини;

☛ постійно високий рівень глюкози, бо людина постійно щось під’їдає;

☛накопичення вісцерального жиру (довкола внутрішніх органів);

☛ високий рівень холестерину (зокрема, забагато ліпопротеїнів низької та дуже низької щільності – це показує розгорнутий аналіз на холестерин);

☛ надлишок натрію в раціоні (соління, ковбаси, білий хліб, фастфуд);

☛ брак мікронутрієнтів через незбалансоване харчування (фастфуд, акцент на солодощі, брак городини та інших цільних харчів);

☛ приймання певних ліків (глюкокортикоїди, антиандрогени, деякі антидепресанти, антипсихотичні препарати);

☛ малорухливий спосіб життя.


Наслідками втрати чутливості до інсуліну є високий тиск, порушений баланс жирів і високий рівень сечовини у крові, недоречне запалення (не пов’язане з боротьбою імунної системи зі збудниками хвороб), втрата судинами спроможності адекватно реагувати на зміни кровотоку, та схильність до тромбозів.

За 10-15 років інсулінорезистентність може стати цукровим діабетом 2 типу, а ризик інсульту чи інфаркту зростає в рази.

Першочергові заходи з повернення чутливості до інсуліну – це зміни способу життя, а саме:

Зменшення споживання калорій та маси тіла. Побудова раціону з цільних свіжих продуктів чи приготованих відварюванням, тушкуванням чи запіканням за температури до 180 °C (за такої температури не утворюються сполуки, що можуть сприяти розвитку діабету). Виключення продуктів із високим глікемічним індексом (все те, від чого ми швидко відчуваємо ситість, і потім так само швидко – голод, себто солодощі, картопляне пюре, мюслі, білий хліб). Навантаження м’язів тренуваннями. Повноцінний сон.

Лікар чи лікарка можуть також призначити медикаменти для нормалізації рівня глюкози та холестерину.

Якщо уже є серцево-судинні хвороби чи неалкогольна жирова хвороба печінки, то їх також слід лікувати медикаментозно.

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page