top of page

Що треба знати про рушник?


У багатьох країнах світу 25-го травня відзначається День рушника (Towel Day).


Рушники - незамінний атрибут будь-якого будинку і супутник сучасної людини в найрізноманітніших ситуаціях. Саме вони беруть участь у догляді за обличчям і тілом, допомагають підтримувати домашній побут та прикрашають інтер'єр кухні і ванної.



На що звернути увагу при виборі рушника?


Склад тканини – перевагу надають натуральним матеріалам (бавовна, бамбук). Натуральна тканина гіпоалергенна та володіє природними антибактеріальними властивостями та запобігає розмноженню шкідливих мікроорганізмів. Невелика кількість льону в складі додає ефект легкого ліфтингу і мікромасажу. Максимально привабливо вигляду набуває рушник у складі якого є шовк. Ці волокна облагороджують тканину гладкістю і блиском. Вміст синтетичних волокон не повинен перевищувати 20%. Синтетика в складі підвищує зносостійкість, проте знижує здатність поглинати вологу. Додавання віскозних волокон, зокрема, модал знижує собівартість, але позитивно позначається на м'якості.

Гігроскопічність - здатність вбирати воду, а також час поглинання вологи. Користуються популярністю бамбукові рушники, щільність і поглинання яких навіть вище, ніж у бавовняних. Вироби з додаванням синтетичних волокон гірше вбирають вологу.

Густина - виробники вказують цей параметр в грамах на квадратний метр. Рекомендуємо вибирати рушники щільністю від 400-600 г/м2. Зверніть увагу на висоту ворсу. Оптимальний - середній ворс довжиною близько 5 мм. по вбиранню вологи та практичності використання.

Рівномірність і стійкість фарбування можна перевірити провівши по кольоровій поверхні білою серветкою або носовою хусткою - якщо на білому залишилися сліди фарби, то тканина втратить свою привабливість вже після першого прання. Не найкраща ознака також наявність різкого хімічного запаху.


Залежно від призначення та області застосування є декілька видів рушників: лазневі, для обличчя, кухонні, для рук і ніг, дитячі, пляжні, декоративні та паперові рушники.

Лазневий рушник – великих розмірів з м'яких матеріалів, щоб в ним було зручно повністю обгортати тіло. Його використовують не тільки вдома, але і в готелях, саунах, СПА-центрах. Найбільшу популярність завоювали махрові волокнисті вироби, які добре вбирають вологу.

Для лиця – невеликі рушники, якими зручно витирати шию та обличчя під час вмивання. Обирати краще бамбуковий або бавовняний, оскільки цей рушник знаходяться в безпосередньому контакті з ніжною шкірою обличчя.

Для рук – маленькі рушники, які можна розмістити не тільки у ванній, але й на кухні. А ще – їх зручно брати з собою в поїздку.

Для ніг – вироби, призначені для того, щоб витирати ноги. В жодному випадку не витирайте такими рушниками руки, обличчя, тіло.

Для тіла – великі пухнасті рушники, в які можна цілком загорнутися і повністю витертися після душу або ванни.

Кухонні мають свою специфіку експлуатації - зокрема, контактують з жиром, хімічними засобами, продуктами харчування. Вибираючи кухонний рушник, потрібно врахувати практичну сторону його використання. Матеріал повинен легко переносити часті прання. Найкраще віддати перевагу безворсовим лляним виробам або тканинам з вафельним тисненням.

Для дітей найбільше підійдуть яскраві та барвисті рушнички, які будуть додатковим мотиватором виконання гігієнічних процедур! Існують цікаві варіанти дитячих рушників-пончо, моделей з куточком або капюшоном.


Рушник – предмет індивідуальний і важливо, щоб ним не користувалися інші люди! У кожного члена сім'ї має бути своя зубна щітка, гребінець для волосся та свій набір рушників. Це правильно і безпечно!

Коли ми витираємося, багато відмерлих клітин шкіри потраплять з тіла на рушник. Вологий рушник - ідеальне середовище для розмноження різних мікроорганізмів. При контакті зі шкірою ці мікроорганізми залишаються на шкірних покривах і активно розмножуються.

Несвіжий рушник може стати причиною розвитку алегрії, атопічного дерматиту, псоріазу, екземи, акне, стрептодермії, яка проявляється у вигляді «заїди» в куточках рота. Через рушник може передаватися лишай, папіломи та дерматомікоз - грибкова інфекція, що вражає область голови, тіло, стопи, нігті;.

У випадку пошкодження цілісності шкіри, використання брудного рушника може спровокувати інфікування травмованої ділянки.


Від чистоти рушників залежить ваше здоров'я! Часто прання рушників залежить від кількості людей, які проживають в будинку, наявності маленьких дітей, призначення кожного рушника та рівня вологості у ванній кімнаті і того, як провітрюється приміщення.

Рушники потрібно прати відразу після того, як вони починають втрачати свіжий вигляд, не рідше після 3-4-денного використання. Навіть якщо Ви ними не користувалися декілька днів, не варто відкладати прання.

Прати рушники після одного використання потрібно у випадку:

● потрапляння на рушник біологічних рідин (слина, сеча, виділення з рани);

● рушник, яким з тіла витирався піт, або який залишався вологими в спортивній сумці упродовж кількох годин;

● зберігання рушника у ванній кімнаті, із зачиненими дверима з високою вологістю, коли рушник не висихає повністю;

● атопічнго дерматиту, екземи або чутливої шкіри з метою запобігання подальшому подразненню епідермісу.

Після прання рушник повинен ретельно висохнути на відкритому повітрі. Якщо його не досушити в сирій неопалювальній ванній, то волога тканина стане ідеальним живильним середовищем для бактерій, цвілі, вірусів, дріжджів.


При наявності запальних елементів шкіри, стрептодермії доцільно, замість звичних махрових, витирати обличчя паперовими рушниками. Головне - не застосовувати інтенсивні тертя, які можуть пошкодити шкіру. Достатньо декілька раз легко промокнути обличчя.

Паперові рушники одноразового використання стали незамінними помічниками у повсякденному житті. Рушники можуть бути різними за розміром, кольором, товщиною, фактурою та призначенням. Основні їхні переваги полягають у наступному:

● гарне вбирання води;

● простота та універсальність використання;

● відсутність ворсинок на шкірі після протирання;

● одноразове використання;

● можливість вторинної переробки.

Пам'ятайте, рушник - це виріб, який регулярно контактує зі шкірою, а значить, його якість безпосередньо впливає на стан вашого здоров'я. Купуйте продукцію перевірених виробників, не забувайте перевіряти склад тканини та наявність сертифікатів якості у виробника.


Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page