top of page

Щорічну подію запровадили, щоб вмотивувати людей утримувати здорову вагу, а також поінформувати про наслідки ожиріння

Ожиріння – ненормальне або надмірне накопичення жиру, яке становить небезпеку для здоров’я людини, – ВООЗ.

Індекс маси тіла та окружність талії є найбільш об’єктивними показниками у дорослих щодо встановлення діагнозу надлишкової маси тіла або ожиріння.

Проте, слід враховувати, що показник ІМТ у дорослих осіб із високим вмістом м’язової маси може бути менш надійним свідченням щодо наявності ожиріння.

Найпоширеніший метод вимірювання рівня ожиріння – обрахунок індексу маси тіла (ІМТ)

Маса тіла вважається оптимальним показником для оцінки розмірів тіла (ваги та зросту), які дозволяють оцінити ризики для здоров’я.

Показники ІМТ в межах норми свідчать про низький ризик серцево-судинних захворювань та діабету.

ІМТ здорової людини повинен знаходитись у межах 18,5 – 24,99 кг/м² (оптимальний діапазон – 21-23 кг/ м²).

Індекс маси тіла розраховується шляхом ділення маси тіла (у кілограмах) на квадрат росту (у метрах квадратних).

Докладніше – за посиланням http://surl.li/nlepzj     

Наприклад, визначимо індекс маси тіла для людини, яка важить 65 кг при зрості 170 см:

ІМТ = 65 / 1,7×1,7 = 22,5 кг/м2

Про що свідчить показник ІМТ у дорослих:

  •  менше 18.5 – свідчить про недостатню вагу

  • 18,5-24,9 – еквівалент нормальної маси тіла

  • 25,0-29,9 – вказує на наявність зайвої ваги

  • понад 30 – є ознакою ожиріння.


Для оцінки ІМТ дітей та підлітків використовуються спеціальні таблиці. Сімейні лікарі мають оцінювати ІМТ пацієнтів при оглядах і надавати рекомендації.

Якщо проблема зайвої ваги викликана не захворюваннями або генетичною схильністю, то профілактичні заходи дуже прості.

Достатньо контролювати харчування та його калорійність згідно з індивідуальними потребами, але також важливо приділяти увагу сну, фізичній активності та регулярним профілактичним візитом до лікаря.

Що можна робити щодня, щоб контролювати масу тіла?

  • обмежити споживання солі, цукру, жирної та солодкої їжі;

  • збільшити споживання фруктів та овочів, а також бобових, цільнозернових та горіхів;

  • знизити вміст жиру, цукру та солі при приготуванні страв (у т. ч. для дітей);

  • займатися регулярними фізичними навантаженнями (діти – 60 хв на день; дорослі – 150 хв на тиждень).


תגובות


bottom of page