top of page

Як вирішувати конфлікти через вакцинацію в родині

Понад 9 мільярдів років людських життів сумарно врятувала вакцинація за останніх 50 років. Попри те, що щеплення рятує 2-3 мільйони життів щороку, є й ті, хто виступають проти нього.

Під вплив маніпуляцій щодо теми вакцинації можуть підпасти й ваші близькі. Це може породжувати конфлікти в родині та погіршувати стосунки. Крім цього, відмова від вакцинації – загроза для їхнього здоров’я та здоров’я ваших дітей.

Щоб уникнути конфліктів через вакцинацію в родині, експерти з психічного здоров’я Центру громадського здоров’я підготували 5 порад.

1️⃣ Будьте чесними та відкритими в спілкуванні

👉 Слухайте з повагою. Дайте кожному можливість висловитися. Важливо, щоб кожен з партнерів мав можливість висловити свої побоювання та аргументи й відчував, що його почули, а точку зору врахували. Спробуйте зрозуміти, що стоїть за їхніми страхами та переконаннями.

👉 Зберігайте зовнішній спокій. Якщо дискусія стає емоційною, намагайтеся залишатися спокійними й не переходити на особисті звинувачення чи образи.

👉 Не критикуйте. Уникайте критики або знецінення суб'єктивних переконань партнера/ки. Натомість намагайтесь зрозуміти, чому він/вона вважає саме так.

2️⃣ Мова фактів – ваш помічник

👉 Використовуйте авторитетні джерела, які пояснюють принцип дії та переваги вакцинації. Це може бути інформація з ресурсів Міністерство охорони здоров'я України, Центр громадського здоров’я України, UNICEF Ukraine, Національний портал з імунізації, ВООЗ – World Health Organization Ukraine, CDC – у Львівській області – Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб, або місцеві медичні установи.

👉 Спростовуйте міфи. Поширені міфи про вакцинацію спростовуйте за допомогою наукових фактів. Наприклад, поясніть, що десятки досліджень спростували будь-який зв’язок між вакциною і виникненням розладів аутичного спектра, а вакцини навпаки допомагають захиститися від хвороб, які можуть провокувати неврологічні ускладнення.

👉 Використовуйте ресурси для навчання. Залучайте освітні матеріали та ресурси, розроблені для батьків, які сумніваються у вакцинації. Зокрема, «Вакцинація під час війни: Довідничок для батьків».

👉 Не припиняйте діалог. Продовжуйте порушувати тему вакцинації та говорити мовою фактів і доказів, навіть якщо не вдається переконати партнера/ку одразу. Вода камінь точить, і з часом думка може змінитися.

3️⃣ Залучайте авторитетних третіх осіб

👉 Консультуйтеся з професіоналами. Запропонуйте партнеру/ці поговорити з сімейним лікарем, педіатром або іншим медичним фахівцем, який зможе відповісти на питання та надати професійну думку.

👉 Релігійні або духовні лідери. Якщо забобони мають релігійне підґрунтя, домовтеся про зустріч, розмову з релігійним або духовним авторитетом для вас або вашого партнера/ки, який розповість, як вакцинація може бути сумісною з вашими віруваннями.

4️⃣ Шукайте психологічну підтримку

👉 Консультації з психологом. Запропонуйте звернутися до сімейного психолога або консультанта, який спеціалізується на конфліктах у сім'ї. Психолог може допомогти зрозуміти емоційні аспекти конфлікту та знайти шляхи його вирішення.

👉 Підтримка спільноти. Поспілкуйтесь з іншими батьками, які стикалися з подібними проблемами, щоб дізнатися, як вони їх вирішили.

👉 Групи підтримки. Знайдіть групи підтримки або онлайн-спільноти для батьків, де люди обговорюють свої страхи та діляться власним позитивним досвідом як подолання конфліктів, так і самої вакцинації.

5️⃣ Фокусуйтеся на дитині та її здоров’ї

👉 Турбота про дитину. Пам'ятайте, що головне – це здоров'я та безпека дитини. Обговорюйте довгострокові наслідки як вакцинації, так і відмови від неї. Нагадуйте собі, що мета – забезпечити найкращий захист для дитини. В Україні дітей вакцинують за Національним календарем профілактичних щеплень.

👉 Безпека інших. Розкажіть про концепцію колективного імунітету та як вакцинація вашої дитини допоможе захистити вразливих членів суспільства, новонароджених і людей з ослабленим імунітетом.

👉 Пам’ятайте, що розуміння та терпеливість — це ключові складники для вирішення конфліктів і донесення своєї точки зору. Відкритий діалог на основі поваги, співчуття та доказової медицини допоможе прийняти безпечне рішення про вакцинацію дитини.

➡️ Нагадуємо, що кожна дитина в Україні має отримати щеплення проти десяти небезпечних інфекцій за Національним календарем профілактичних щеплень: проти гепатиту B, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та гемофільної інфекції типу B.

➡️ Дорослі також мають вакцинуватися за календарем, зокрема, робити ревакцинацію проти правця та дифтерії кожні 10 років. Це знижує ризик захворіти й допомагає уникнути тяжкого перебігу хвороби, ускладнень, інвалідності, а головне — смерті.

➡️ Якщо ж ви пропустили планову вакцинацію, зверніться до свого сімейного лікаря і він складе для вас індивідуальний графік щеплень із дотриманням мінімальних інтервалів.

Comentários


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page