top of page

Як відомо, здоров'я людини на 20% залежить від стану довкілля, на 50% – від способу життя, на 20% – від спадковості та на 10% – від медичного обслуговування

Постійне погіршення стану навколишнього середовища призводить до зниження захисних функцій організму, який перестане опиратися різним захворюванням.


Основні фактори негативного впливу довкілля на стан здоров’я людини:  забрудненість питної води, атмосферного повітря, збільшення кількості пестицидів і агрохімікатів, виснаження ґрунтів для сільського господарства та багато інших екологічних проблем.



Здебільшого погіршується стан здоров'я людини через нестачу або надлишок певних мікроелементів у воді та їжі пов'язують з дефіцитом кальцію, заліза, магнію, йоду чи надлишком деяких металів, насамперед марганцю, свинцю, цинку, ртуті, бору.

Дефіцит йоду у воді й продуктах харчування спричиняє захворювання щитоподібної залози, нестача кальцію — ламкість  кісток, нестача кобальту чи заліза — недокрів'я.  

Надлишок тих чи інших елементів також небезпечний. Так, надлишок бору спричинює захворювання органів травлення та пневмонії.

Через нестачу фтору зазвичай виникає карієс, а його надлишок призводить до ураження зубів – флюорозу; ще в більшій концентрації фтору починається скостеніння зв'язок, порушується функція печінки, шлунку.

Низький вміст кальцію в поєднанні з надлишком заліза, стронцію, свинцю та цинку може призводити до деформації кісток, порушення формування хрящів, викривлення хребта.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я забруднення атмосферного повітря призводить до зростання рівня захворюваності та смертності у світі. У 80% виникнення хвороб залежить від якості повітря.

На жаль, на сьогоднішній день люди, що проживають у містах, дихають повітрям, насиченим пилом та отруйними сполуками різних хімічних речовин. Основними захворюваннями, які спричинені забрудненим атмосферним повітрям є бронхіальна астма, ішемічна хвороба серця та алергічний риніт.

Впливає на здоров'я людини також забруднення ґрунтів, у які потрапляють як хімічні (ртуть, свинець, миш'як), так і органічні сполуки, які в подальшому через ґрунтові води поглинаються рослинами, а далі потрапляють в організм людини через м'ясо, молоко та вироби з них.

З метою оцінки факторів навколишнього середовища щодо їх впливу на здоров’я населення Львівщини, ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ» здійснює моніторингові дослідження питної води, зокрема, на вміст йоду, фтору, нітратів, тригалометанів тощо; води водойм, зокрема, рекреаційного призначення, атмосферного повітря у визначених стаціонарних точках.

Отримані результати дають можливість оцінити стан середовища життєдіяльності, фактори та ступінь їх ризику на стан здоров’я населення, ймовірність розвитку хвороб для розробки профілактичних заходів.



Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page