top of page

Як запобігти отруєнню грибами: поради

Підвищена вологість та висока температура на початку жовтня відкрили початок осіннього сезону грибів. Разом із тим, різко зросла кількість отруєнь. За оперативними даними, з початку 2024 року, від отруєння дикорослими грибами постраждали 90 осіб, із них — 19 дітей, тільки за перші два тижні жовтня отруїлися грибами 55 людей, із них — 9 дітей. Завдяки оперативній роботі медиків всі постраждалі живі та отримують необхідну допомогу.

На Львівщині від початку року зареєстровано 7 випадків отруєнь грибами, внаслідок цього – 9 потерпілих. Летальних випадків в області не було.

Центр громадського здоров’я нагадує правила безпечного збирання та споживання грибів.

Як правильно збирати гриби:

- перш за все треба бути впевненим, що знайдений гриб їстівний. Якщо гриб викликає сумнів — не кладіть в кошик;

- не збирайте старих, перезрілих чи дуже молодих грибів із нечітко вираженими зовнішніми ознаками. Їх можна сплутати з отруйними;

- будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);

- не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, сміттєзвалищ, у забруднених місцях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини;

- не збирайте грибів під час посушливої погоди. Тоді обмін речовин у організмі гриба змінюється, він втрачає воду та накопичує токсин;

- не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;

- не куштуйте сирі гриби. Проводьте належну термічну обробку.

Як правильно готувати дикорослі гриби

Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте всі гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте. А під час приготування дотримуйтесь таких рекомендацій:

✅готуйте гриби не пізніше доби з моменту збору;

✅промийте їх і обробіть термічно;

✅Ще раз наголошуємо: сирі гриби не вживайте.

 

Кому не варто вживати гриби 

Через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби — відносно «важка» їжа, яка є великим навантаженням на шлунок.

Кому слід обмежити вживання грибів:

- діти;

- вагітні;

- літні люди;

- ослаблені люди;

- люди з проблемами травної системи.

Слід підкреслити, що для дітей, гриби абсолютно небажана, а то і шкідлива їжа.

Які ознаки отруєння грибами

Симптоми (ознаки) отруєння грибами може проявлятися у різний час, як через 30 хвилин або годину після вживання, так і через декілька діб або й тижнів. 

Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:

- різкий біль у животі;

- головний біль;

- підвищення температури тіла;

- галюцинації;

- холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);

- судоми;

- задуха;

- марення;

- зниження частоти пульсу, запаморочення.

Що робити при отруєнні

За наявності симптомів отруєння негайно телефонуйте 103 або 112.

Повідомте:

- симптоми;

- причину отруєння;

- що вже робили для допомоги потерпілому.


Дійте відповідно до порад диспетчера!


Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу, зокрема, молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Дізнатися більше про неїстівні гриби, отруєння грибами та про першу допомогу при отруєннях можна з нашого буклету за посиланням: https://tinyurl.com/5n87b3t7

 

Джерело: Центр громадського здоров'я України

 

Comments


bottom of page