top of page

ЯК НЕ ЗАХВОРІТИ ПІД КОНДИЦІОНЕРОМ

От і починається спека, від якої вдома намагаємося врятуватися кондиціонерами.

У літню спеку кондиціонер стає єдиним порятунком, він створює комфортну температуру в приміщенні і може підтримувати її і вдень, і вночі. Проте, дехто боїться його вмикати, щоб не захворіти. Як охолодитися і не зіпсувати собі літо? 

Найбільша небезпека, яку несе кондиціонер – перепади температури. Після спекотної душної вулиці хочеться прохолоди. Однак лікарі попереджають: різниця температур у приміщенні і за вікном не повинна бути більшою за 8°С. Якщо не дотримуватись цього такі хвороби, як нежить, ларингіт, бронхіт або й запалення легень не змусять себе довго чекати.

Холодний потік повітря, спрямований на вас, може стати причиною переохолодження навіть якщо ви знаходитеся на протилежному від кондиціонера кінці кімнати. Уникнути проблем можна встановивши для кондиціонера захисний екран, який дозволить контролювати напрямок повітряного потоку.

Під час сну ми особливо вразливі: температура тіла  знижується і холодне повітря в приміщенні може спричинити простудні хвороби. Тому кондиціонер слід поставити на нічний режим,  пристрій працюватиме тихіше, а потік повітря перетвориться на легкий вітерець. Якщо такого режиму немає, встановіть температуру 22- 25°С.

Разом з тим, що кондиціонер охолоджує приміщення, він здатен його забруднити. Стрептокок, синьогнійна паличка, золотистий стафілокок і ще ряд небезпечних видів бактерій і грибків накопичуються в системі охолодження і потоком повітря розносяться по помешканню.

Щоб кондиціонер приносив користь і не зашкодив здоров’ю, його потрібно регулярно почистити. Для очищення можна викликати спеціально навчену людина, а можна зекономити і зробити це самостійно.

Регулярно – це не щонеділі, а хоча б пару разів на рік. Якщо не чистити фільтри кондиціонера, на них накопичуватимуться бруд та бактерії. Деякі з них можуть спровокувати алергію або напад астми. А такі, як Legionella pneumophila, вражають дихальну та нервову системи. Якщо кондиціонер не чистити, ці хвороботворні мікроорганізми мігруватимуть по кімнаті і спричинять хвороби.

Крім цього, забруднені та засмічені фільтри зменшують потік повітря, що надходить із нього. Це означає, що повітря охолоджується повільніше, а грошей за електроенергію ви витрачаєте більше. Та й сам пристрій швидше зношується.

Тому щонайменше двічі на рік – перед літнім сезоном експлуатації та осіннім (перехід на режим обігріву) його потрібно приводити до ладу.

Як чистити кондиціонер ?

Перш, ніж взятися до роботи, не забудьте відключити пристрій від електроживлення.

Бажано вдягнути маску або респіратором, щоб захистити себе від вдихання пилу, в якому є грибки й бактерії.

А далі робіть наступне:

● протріть корпус кондиціонера вологою ганчіркою, щоб зібрати пил;

● відкрийте кришку кондиціонера і  обережно витягніть фільтри грубої очистки. Краще підкласти під них велику вологу ганчірку, щоб пил з фільтрів не падав на речі і не розносився по кімнаті;

● пропилососьте фільтри грубої очистки;

● промийте їх під проточною водою або замочіть у воді з додаванням миючого засобу. Після цього ретельно промийте під прохолодною проточною водою, витріть і дайте повністю висохнути. Але не сушіть феном, щоб не деформувалися;

●  пропилососьте  внутрішню частину кондиціонера;

● бажано купити засіб для дезінфекції кондиціонерів, розпорошити його на ті частини внутрішнього блоку, які не виймаються, і через 30 хвилин видаліть залишки дезінфетанта ганчіркою;

● після цього сухі фільтри можна ставити на місце і закривати кришку кондиціонера.

Тепер вам можна не боятися ні спеки, ні хвороб.

 

МиПрацюємоЩобВиБулиЗдорові !

Comentarios


bottom of page