top of page

Як оцінити безпеку харчових продуктів.

Як оцінити безпеку харчових продуктів. Які лабораторні дослідження допоможуть «знайти» небезпечний вміст у продуктах харчування?

До Всесвітнього дня безпеки харчових продуктів ми підготували для Вас стислий огляд лабораторних потужностей Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України



За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щороку жертвами вживання неякісних харчових продуктів стає близько 600 мільйонів людей, тобто кожен десятий мешканець планети!


З їжею ми отримуємо необхідні для функціонування організму білки, жири та вуглеводи, а також мікроелементи, вітаміни, мінерали.

Однак, на жаль, продукти харчування можуть містити і небезпечні для здоров’я людини речовини.

А от виявити їх та визначити: чи не перевищений вміст небезпечних речовин – можна завдяки дослідженням харчових продуктів у низці фахових лабораторій.

У Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України працюють 6 сучасних лабораторій обласного рівня:

- санітарно-гігієнічна

- бактеріологічна

- вірусологічна

- лабораторія дослідження фізичних факторів

- паразитологічна

- лабораторія особливо небезпечних інфекцій

А також у 14-ти відокремлених структурних підрозділах Центру працюють мікробіологічні та санітарно-гігієнічні лабораторії.

Небезпеку у харчових продуктах шукаємо за такими групами:

Хімічні речовини

Фахівці санітарно-гігієнічних лабораторій досліджують харчові продути на перевищення вмісту таких хімічних речовин:

- солі важких металів

- пестициди

- афлатоксини

- консерванти

- гормони

Збудники інфекційних хвороб

Окрім цього, харчові продукти можуть бути забруднені збудниками інфекційних хвороб, наприклад, бактеріями групи кишкової палички, патогенними стафілококами тощо.

Найбільш небезпечною є сальмонела, яку найчастіше виявляють у яйцях, м’ясних та молочних продуктах. Виявити у харчових продуктах ці мікроорганізми можна завдяки дослідженням у нашій бактеріологічній лабораторії.

Забруднення яйцями гельмінтів

Харчові продукти також можуть бути забруднені яйцями гельмінтів. Це актуально влітку зокрема, адже ми споживаємо більше городини.

У паразитологічній лабораторії проводять дослідження не тільки овочів і фруктів на забруднення яйцями та личинками гельмінтів, а також ґрунту. Це, до речі, може допомогти аграріям у виборі земельної ділянки для вирощування овочів та фруктів.

Мікроорганізми у рибі і морепродуктах

Влітку у водоймах можуть розмножуватися мікроорганізми, які спричиняють захворювання. До таких відноситься і збудник холери. Лабораторія особливо небезпечних інфекцій проводить дослідження риби та морепродуктів на наявність цих збудників.

Радіоактивні речовини

Після аварії на ЧАЕС частина території України була забруднена радіоактивними речовинами. Вирощування рослин, а також випас худоби на цих територіях може призвести до забруднення продуктів цими речовинами. Радіологічна лабораторія досліджує продукти на рівень радіації.



Детальніше шукайте інформацію на сайті Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України


Comentarios


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page