Правило №1
Упевніться, що убезпечили себе від іксодових кліщів, гадюк і небезпечних наслідків відпочинку попередньої компанії:
Захиститись від кліщів допоможе відповідний одяг та спеціальні засоби, які відлякують кліщів.
Перевіряйте місце для пікніка, щоб вберегтись від укусів змій.
Після пікніка оглядайте себе і дітей, аби виявити кліщів.
Правило №2
Враховуйте температуру повітря та інтенсивність сонця.
Правило №3
Складіть оптимальне меню.
Надійність у перевезенні і зручність у споживанні – два головних критерії у складанні меню для пікніка.
Не купуйте їжу, особливо м'ясо і молочні продукти, на стихійних ринках. І забудьте про звичку “проби” овочів і фруктів: пробуйте продукти уже вдома, перед тим ретельно їх помийте.
Відділяйте сире від готового: одну дошку не можна використовувати для розділки м’яса і нарізання овочів.
Мийте руки, фрукти та овочі, ножі та поверхні, на яких нарізатимете та подаватимете їжу, водою гарантованої якості, захищайте їжу від комах.
Не беріть на пікнік продукти з кремом. Вони дуже швидко псуються і тому часто стають причиною отруєння.
Починайте пікнік із їжі, щоби страви не були на столі більше двох годин, бо в спеку продукти псуються надзвичайно швидко, якщо їжа залишилась після пікніка - не зберігайте її “на завтра”.
Правило №4
Запасіться чистою питною водою, адже вона знадобиться щоб втамувати спрагу, приготувати смачну страву, забезпечити гігієну рук тощо.
Пам'ятайте: чисті руки – важливий запобіжний засіб, аби пікнік не завершився кишковою інфекцією.
І не забудьте взяти на природу, невеличку аптечку невідкладних станів!
Джерело: МОЗ України
Більше – за посиланням: https://moz.gov.ua/.../piknik-zdorovoi-ljudini-jak...
Comments