top of page

Як їсти менше солі щодня? Більше трав – менше солі!

Надмірне споживання солі може призвести до проблем зі здоров'ям, зокрема

- до підвищення артеріального тиску,

- ризиків серцево-судинних захворювань,

- інсульту,

- збільшення ваги.

Як повідомили медики, за даними дослідження STEPS у 2019 році, у середньому українці споживали 12,6 г солі на добу.

Цей показник більш ніж удвічі перевищує максимальний рекомендований рівень — 5 г на добу (неповна чайна ложечка).

Лише 13% населення споживали солі менше цього рівня.

Звідки сіль?

Основним джерелом солі є харчові продукти, що пройшли технологічну обробку. Це можуть бути готові страви, м’ясо, зокрема бекон, шинка та ковбаси, сир, солоні закуски та локшина швидкого приготування. Сіль також додають в їжу під час приготування (бульйон і бульйонні кубики) або за столом (соєвий соус, рибний соус, кухонна сіль тощо).


Як їсти менше солі щодня?

1. Уникайте готових продуктів із високим вмістом солі, тому уважно читайте етикетки та обирайте продукти, у яких вміст солі знижено;

2. Обмежте споживання таких продуктів, як хліб, технологічно оброблені м’ясні й рибні продукти, солоний сир, солені овочі та готові соуси;

3. Готуючи страви, додавайте свіжі трави та спеції замість солі;

4. Приправляйте їжу соком лимона, грейпфрута чи апельсина, або додавайте корисну рослинну олію замість майонезу чи соусів;

5. Додавайте сіль наприкінці готування, а ще краще — уже до готової страви на тарілці.

Споживайте йодовану сіль, зважаючи на помірний дефіцит йоду в українців.

для того, аби смакові рецептори пристосувалися до меншої кількості солі, потрібен час.


29 серпня міжнародна спільнота відзначає День «Більше трав, менше солі».

Чим замінити сіль?

Ось Вам 10 порад

Замінювати сіль найкраще натуральними продуктами, які є на кожній кухні. Вони не тільки зроблять страви смачніше і ароматні, але і принесуть більше користі для здоров'я.

Сіль можуть замінити:

Соєвий соус

За своєю структурою соєвий соус досить солоний продукт, який можна використовувати як замінник солі. Однак не варто захоплюватися, щоб не перевантажувати нирки – норма вживання соусу – 2 ст.ложки в день. Він збагатить смаком як і перші страви, так і м'ясні. Добре експериментувати з соєвим соусом при приготуванні салатів.

Лимонна кислота

Сік лимона - відмінний замінник солі. Його кислинка посилить смак їжі, а за рахунок вітаміну С - ця кулінарна добавка стає ще й дуже корисною. Лимон можна використовувати для приготування салатів і м'ясних страв.

Морська капуста

Ще один надзвичайно корисний натуральний замінник солі. У своєму складі вона містить сіль і йод, а також джерело корисних вітамінів і мікроелементів, сушені водорості можна перемолоти в кавомолці і посипати ними страви. Або розмочити і додавати морську капусту в салати або до м'яса.

Часник

Ця гостра спеція з яскраво вираженим смаком приходить господиням на допомогу, коли сіль не зможе позичити навіть сусідка. Приправляти часником можна практично все від супів до рибних страв. Для приготування можна використовувати, як свіжі головки, так і часниковий порошок.

Цибуля

Як приправу можна використовувати пагони зеленої цибулі або ріпчасту. Цибулю можна попередньо обдати окропом або промаринувати – це зменшить різкість смаку.

Хрін або імбир

Ці пекучі приправи допоможуть не тільки зробити страву смачнішою, але і стануть на захист нашої імунної системи і вбережуть від вірусів.

Сушені овочі

Для приготування страв вибирайте сушений болгарський перець, помідор, корінь селери. Вони збагатять страву і додадуть їй неповторний аромат. У сушених овочах концентрація вітамінів більше, ніж у свіжих.

Спеція

Без спецій в цій справі вже точно не обійтися. Допоможуть посилити смак страви спеції і трави з сильними ароматами – перець, карі, розмарин, селера, паприка, базилік, естрагон, кмин, коріандр, куркума, майоран. Не варто забувати і про найпопулярніші спеції – петрушку і кріп.

Оцет

З оцтом важливо не переборщити. При приготуванні салатів слід використовувати натуральні сорти оцту - бальзамічний або яблучний. Вони більш м'які і надають страві пікантну кислинку.


Лайфхак: Приготуйте салат з маринованих огірків або помідорів. Консервація допоможе підсолити страву. А розсіл можна використовувати в приготуванні перших або м'ясних страв.



44 перегляди0 коментарів

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page