top of page

Якщо сіль - то йодована. Чому?

Щоб запобігти йододефіциту. Але таку сіль слід додавати вже до готових страв, щоб йод не руйнувався під час термічної обробки. Скільки можна солі? До 5 г на добу. Але це не означає, що вся сіль із солонки!

Що відбувається, якщо солі забагато в раціоні?

Сіль затримує рідину в організмі. Отже, збільшується об’єм крові, яка циркулює судинами і, відповідно, зростає артеріальний тиск.

Близько 70% солі ми споживаємо у складі готових продуктів, які беремо на полицях супермаркетів. Отже, в яких готових продуктах найбільше солі?


 хліб;

 оброблені продукти з м’яса;

 твердий сир;

 консерви і напівфабрикати.


ВООЗ радить зменшити споживання солі до 5 грамів на день, це одна чайна ложка без верху.

Яку користь дає обмеження споживання кухарської солі?

Перше – це запобігання зростанню артеріального тиску.

Друге – зниження вже підвищеного тиску крові у судинах.

Третє – значне зменшення ризику ускладнень, обумовлених високим тиском.


Отже, що робити?

1) Обмежте споживання оброблених продуктів, які є основним

постачальником солі – хліб, оброблені м’ясні та рибні вироби, твердий сир, консерви та напівфабрикати;

2) Читайте етикетки! Чим ближче до початку списку інгредієнтів

розташована сіль, тим більший її вміст.

3) Коли готуєте вдома, використовуйте менше солі, а більше приправ та зелені.

4) Використовуйте йодовану сіль, замість звичайної.


7 переглядів0 коментарів

Opmerkingen


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page