top of page

Які продукти містять трансжири

 День хот-дога

 

Взагалі жири (або ліпіди) є важливим компонентом  для "будівництва" клітинних оболонок людського організму. Їх молекули захищають клітини від зовнішнього впливу, допомагають у насиченні поживними речовинами та киснем. Від корисних жирів трансжири відрізняються зміненою хімічною формулою, що містять трансізомери ненасичених жирних кислот, що гірше засвоюється організмом. Хімічні елементи, що містяться в трансжирах, у разі потрапляння до організму людини замінюють молекули «правильних» ліпідів і клітини припиняють виконувати свої функції.

Трансжири утворюються під час дезодорації та гідрогенізації рослинних олій. Штучно створені трансжири використовують у харчовій промисловості для збільшення терміну придатності, покращення зовнішнього вигляду та смаку продукції. Смаження олії при високих температурах також призводить до збільшення концентрації трансжирів.



Продукти, що містять трансжири.

Як відомо, лідерами за вмістом трансжирів є маргарин і спреди.

Значна кількість трансжирів зазвичай міститься в таких продуктах, як:

• кондитерські вироби — торти, тістечка, пиріжки, млинці, печиво, вафлі, цукерки, а також продукти, що містять будь-яке смажене тісто;


• фастфуд — картопля фрі, нагетси, бургери, чебуреки, хот-доги тощо;

• морозиво, молочні напої, кава й гарячий шоколад із вершками;

• картопляні чипси, сухарики, попкорн;

• перероблене м'ясо — ковбаси, сосиски, сардельки, шинка, бекон, солоне та копчене м'ясо, м'ясні консерви тощо;

• сухі суміші для приготування супів, соусів, кремів, млинців, кондитерських виробів, напоїв тощо;

• різні соуси, кетчупи, майонези тощо;

• тверді та плавлені сири, сирні сирки;

• заморожені напівфабрикати.


Як трансжири впливають на здоров'я людини

Доведено, що трансжири практично не беруть участь в обміні речовин людини, натомість порушують ліпідний обмін і є одним із головних факторів ризику неінфекційних захворювань.


Вживання трансжирів може призвести до:

• розвитку серцево-судинних захворювань;

• гормональних порушень;

• розвитку цукрового діабету, ожиріння, онкологічних захворювань;

• появи алергічних реакцій;

• порушень репродуктивної функції у чоловіків.


Як визначити, що у складі продукту є трансжири

Перед тим, як придбати готовий до вживання продукт або напівфабрикат треба уважно вивчити етикетку. У складі продукту трансжири зазвичай зазначаються, як кулінарний, гідрогенізований, сатурований, модифікований, рослинний, комбінований, фритюрний жир або маргарин.


Як харчуватися без трансжирів

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, організм людини повинен отримувати не більше ніж 2-3 г трансжирів на добу. Цю норму легко перевищити, вживаючи лише натуральну тваринну їжу, яка також містить трансжири. якщо споживати ще й заборонені покупні продукти, то норма буде перевищена в рази. Тому споживання трансжирів потрібно виключати повністю або хоча б мінімізувати їхнє споживання. Для цього треба готувати їжу самостійно, надавати перевагу рослинній їжі, замінити майонези та соуси оливковою олією, а фастфуд і напівфабрикати — відвареними або приготовленими на парі стравами.

Починаючи з 3 жовтня 2023року в Україні, згідно з наказом Міністерства охорони здоров`я України №1613 регламентується вміст промислово вироблених трансжирних кислот в харчових продуктах в кількості не більше 2г на 100г загального вмісту жирів в харчових продуктах, згідно з регламентом ЄС №2019/649.

17 липня в світі відзначається свято День хот-дога! Святкування започатковано в США, де ця вулична їжа надзвичайно популярна. Нарівні з попкорном і кока-колою хот-дог вважається елементом американської масової культури. Найчастіше таку «швидку» їжу вживають стоячи або на ходу, під час короткої перерви, що тягне за собою погане пережовування, швидке насичення, що сприяє переїданню.

В складі будь який хот-дог містить насичені жири, значну частину вуглеводів, надмірну кількість солі, спеції, штучних добавок, підсилювачів смаку та консервантів. Такий набір сприяє розвитку захворювань серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, порушенню моторики кишківника, загостренню гастритів, холециститів і колітів. Окрім цього, встановлено, що споживання 50 г обробленого м`яса на добу (одна сосиска з хот-дога) більше, ніж на 20% підвищує ймовірність розвитку рака прямої кишки.

Особливо негативно фаст-фуд їжа впливає на молодий та несформований дитячий організм, оскільки більшість необхідних речовин для росту та розвитку дитина засвоює з їжею. Саме тому, вкрай важливо сформувати в дітей любов до здорової та корисної їжі.


32 перегляди0 коментарів

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page