top of page

І декілька слів про історію вакцинації!!!!

Вважається, що вперше ідея щеплення виникла у VIII столітті нашої ери в Індії. В усякому разі, у 900 році арабські вчені писали про варіоляцію. Це такий метод щеплення проти віспи, який стихійно виник і поширився по Азії та Африці, і в якийсь момент був привезений і в Європу. Він полягав у тому, що у хворого на віспу брали гній та струпи зі шкіри і втирали здоровій людині. Вважалося, що людина після цього перехворіє, але перехворіє легко і в майбутньому вже не захворіє. Це була правда для приблизно 90% тих, хто таким чином щепився. Проте 10% важко хворіли, а половина з них вмирала. Більше того, часто варіоляція була причиною епідемій чорної віспи. Але все ж таки це була альтернатива, яка дозволяла людям якось більш впевнено дивитися в майбутнє.



Стосувалася варіоляція виключно віспи. Ніхто навіть не думав, що щось подібне можна застосувати до чогось іншого. Ми знаємо про варіоляцію тому, що приблизно в 1719 році англійці завезли її з Туреччини до себе. У Великобританії щепився король Георг І та його діти. Потім вона потрапила до Франції та інші країни. Створювались віспяні дома, куди можна було прийти будь-кому і щепитися таким чином. Такий дім був відкритий і в Києві.

Вся історія винайдення вакцинації займає приблизно 50 років. Долучилися англійці й німці.

Але популярним це зробив Едвард Дженнер в 1798 році. А він зробив досить просто: взяв матеріал хворобливий не від людської віспи, а від віспи тварин, сподіваючись, що буде перехресний імунітет. Звичайно, таких слів тоді ніхто не знав. Але було багато спостережень: доярки не хворіють на віспу, кавалеристи, які часто стикаються з віспою коней, теж не хворіють.

Дженнер винайшов саме слово «вакцинація». «Вака» – це «корова» латиною. Оскільки він брав коров’ячий матеріал, то назвав це все «вакцинами» і «вакцинацією».

на фото Едвард Дженнер вакцинує людей, які бояться, що через це стануть схожими на корів. Карикатура 1802 року


(за матеріалами Дмитро Шурхало)

Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб


Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.

Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page