top of page

Інсульт: фактори ризику та як запобігти

Інсульт – це одна з найпоширеніших причин смерті та основна причина втрати працездатності серед дорослих у світі. Щороку понад 100 тисяч українців втрачають життя через інсульт, третина з них – молодше 65 років. При цьому, інсульти в Україні і далі «молодшають».


Ризик інсульту пов’язаний із такими факторами:

  • серцево-судинні захворювання, зокрема артеріальна гіпертензія (підвищення артеріального тиску ≥140/90 мм рт)

  • вживання тютюну та алкоголю

  • ожиріння

  • підвищений рівень глюкозі крові

  • високий рівень "поганого" холестерину

  • малорухливий спосіб життя

При цьому, 80% інсультів можна запобігти, впливаючи на основні фактори ризику, а точніше – змінюючи спосіб життя.


Як запобігти інсульту:


1. Дотримуйтеся збалансованого харчування. Щодня їжте овочі та фрукти щонайменше 4-5 порцій (400-600 г на добу), обмежуйте споживання солі (до 5 грамів, або не більше чайної ложки на добу) та цукру (25-50 г на добу), уникайте трансжирів (промислова випічка, фастфуд, снеки). Віддавайте перевагу продуктам з високим вмістом клітковини, адже вони допомагають знизити рівень холестерину в крові. Пийте достатньо води (30 мл води на кг маси тіла на добу).


2. Будьте фізично активними. Фізична активність покращує стан серцево-судинної системи, стимулює кровообіг, допомагає контролювати холестерин, глюкозу і позитивно впливаючи на масу тіла. Помірні фізичні навантаження 30 хвилин 5 разів на тиждень зменшують ризик інсульту на 25%. Це може бути їзда на велосипеді, прогулянка на свіжому повітрі, танці, йога. Проте будьте обережними з важкими фізичними навантаженнями: якщо маєте певні протипоказання, спочатку проконсультуйтеся з лікарем.


3. Відмовтеся від вживання тютюну та алкоголю. Споживання алкогольних напоїв може сприяти підвищенню кров’яного тиску та виникненню низки серцево-судинних хвороб. Алкоголь негативно впливає на роботу центральної нервової системи, зокрема головного мозку. Так само нікотин у будь-якій формі (сигарети, кальяни, електронні пристрої для куріння тощо) згубно впливає на всі системи та органи організму та підвищує ризики серцево-судинних захворювань, інфаркту та інсульту.


4. Контролюйте свою масу тіла. Індекс маси тіла понад 25 кг/м2 є фактором ризику розвитку цукрового діабету, ожиріння та їхніх наслідків – хвороб серця і судин. Калькулятор індексу за посиланням – https://bit.ly/3LA3jf5. Перевірте співвідношення охоплення талії та охоплення стегон. Норма – менше за 0,8 для жінок, менша за 0,95 для чоловіків. Це також маркер ризику.


5. Контролюйте рівень артеріального тиску. А якщо ви вже маєте епізоди підвищеного тиску, артеріальну гіпертензію чи інші серцево-судинні захворювання, дотримуйтеся призначеного лікування. Регулярний прийом ліків значно зменшує ризик виникнення інсульту.


6. Перевіряйте рівень холестерину. Це можна зробити безоплатно у свого сімейного лікаря. Якщо рівень холестерину високий, дотримуйтеся рекомендацій лікаря. Високий рівень холестерину може сприяти розвитку атеросклерозу – відкладення холестерину на внутрішній стінці артерій, що є основною причиною звуження судин, порушення кровопостачання мозок та може викликати інсульт.


7. Стежте за рівнем цукру в крові, адже люди з цукровим діабетом мають вищий ризик інсульту. Крім того, якщо рівень глюкози у крові високий під час інсульту, тоді пошкодження мозку зазвичай є більш серйозним, ніж коли глюкоза в крові в нормі.


Пам’ятайте: здоровий спосіб життя – найкращий захист від інсульту!



Джерела:





Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page